Ez is hozzájárult a 250 millió évvel ezelőtti tömeges kihaláshoz

perm
A tengeri fajok 96 százaléka tűnt el a világóceánból, rendkívül rövid idő alatt
Vágólapra másolva!
Egy tudóscsoport azonosított egy további tényezőt, amely valószínűleg hozzájárulhatott a 250 millió évvel ezelőtt bekövetkezett, tömeges kihaláshoz a Földön. A dél-kínai ásványok elemzése azt mutatja, hogy a vulkánkitörések úgynevezett „vulkanikus telet" idéztek elő, amely drasztikusan csökkentette a Föld hőmérsékletét. Ez a változás pedig tovább fokozta az akkori egyéb jelenségek drasztikus környezeti hatásait. A perm végi kihalásban a tengeri fajok több mint 90, a szárazföldi fajok 75 százaléka eltűnt.
Vágólapra másolva!

A Science Advances tudományos folyóiratban megjelent kutatás a perm végi kihalást vizsgálta, amely az elmúlt 500 millió év legsúlyosabb kihalási eseményének számít, hiszen a tengeri fajok több mint 90, a szárazföldi fajok 75 százaléka eltűnt.

– mondta Michael Rampino, a New York Egyetem Biológiai Tanszékének professzora, a tanulmány egyik szerzője a HeritageDaily online tudományos portálnak.

A tengeri fajok 96 százaléka tűnt el a világóceánból, rendkívül rövid idő alatt Forrás: Permian Extinction - Dushanthi Jayawardena

A tudósok évtizedek óta vizsgálják, hogy mi okozhatta ezt a globális ökológiai katasztrófát, és már sokan rámutattak a hatalmas lávaáradások terjedésére az úgynevezett szibériai trappbazalt területen, az oroszországi Szibéria tartomány vulkáni kőzeteinek nagy régiójában.

Ezek a kitörések ugyanis komoly környezeti terhelést okoztak, beleértve a vulkáni szén-dioxid-kibocsátás miatti súlyos globális felmelegedést és az óceánok vizeinek oxigénellátásának ezzel összefüggő csökkenését.

Ez utóbbi miatt fulladtak meg a tengeri élőlények.

A Science Advances munkacsoportja több mint két tucat kutatót egyesített, köztük a kínai Nanjing Egyetem és a Guangzhou Geokémiai Intézet tudósait, valamint a Smithsonian Intézet Nemzeti Természettudományi Múzeuma és a Montclair Állami Egyetem kutatóit. A szakemberek ezúttal más tényezőket is figyelembe vettek, amelyek valószínűsíthetően hozzájárulhattak a 250 millió évvel ezelőtt bekövetkező katasztrófához.

A kiterjedt szibériai trappbazalt-vulkanizmus során négymillió köbkilométer láva ömlött a felszínre Forrás: ScienceDaily

A dél-kínai régióban talált ásványok, nevezetesen réz és higany, kora egybeesett a perm végi tömeges kihalással a nem tengeri helyeken.

Ezeket a lerakódásokat az összetételük anomáliái jellemezték, valószínűleg a közeli vulkánkitörések kénben gazdag kibocsátása miatt.

– magyarázta Rampino, hozzátéve, hogy ez is hozzájárulhatott a földtörténetben eddig ismert, legsúlyosabb kihaláshoz.

A csapat eredményei arra utalnak, hogy a szibériai vulkanikus kőzetrégió kitörései tehát nem az egyedüli okai a perm végi tömeges kihalásnak, és hogy ezeknek a környezeti hatásai létfontosságú szerepet játszhattak számos faj eltűnésében.