A globális szén-dioxid kibocsátás visszatért majdnem a pandémia előtti szintre

üvegházgázok
Nullára kell csökkenteni az üvegházgázok kibocsátását.
Vágólapra másolva!
A globális szén-dioxid kibocsátás a pandémia miatt 5-4 százalékkal esett 2020-ban, de becslések szerint idén 4-9 százalékkal emelkedik.
Vágólapra másolva!

.
A fosszilis üzemanyagokból származó globális szén-dioxid kibocsátás nyomában van annak, hogy visszaugorjon annyira 2021-ben, hogy majdnem eltörli a pandémia okozta tavalyi precedens nélküli csökkenést. A rossz hír egy nemzetközi kutatócsapattól származik a klímacsúcs közepette, ahol közel 200 ország próbálja a globális kibocsátást majdnem a felére levinni 2030-ra, hogy a globális felmelegedést 1.5 Celsius-fokon tartsuk.

A kibocsátás 5-4 százalékkel esett 2020-ban a COVID-19 okozta korlátozások miatt, de becslések szerint idén 4-9 százalékkal emelkedik, 36.4 billió tonnára, a Globális Szén Költségterv tegnapi jelentése szerint.

Ez majdnem visszaveti a kibocsátást a 2019. évi szintre. A meredek visszaugrás egyenlő azzal, amit a 2009-es gazdasági összeomlás után volt látható, annak jegyében, hogy a kormányok ígérete, hogy a pandémia után „zöld gyógyulás" lesz, még nem történt meg.

.„Ez nem rendkívüli. Ez nem teljesen meglepő. Bizonyosan, az emisszió növekedés 2021-ben nagyon gyorsan történt." – mondja Corinne Le Quéré a Kelet-Angliai Egyetem tudósa, az új jelentés egy társszerzője. Egy másik társszerző, Glen Peters norvég CICERO klímakutató központtól azt mondja, hogy a visszaugrás a vártnál nagyobb.

A jelentés mutatja a probléma nagyságát, amivel a kormányok szembesülnek Glasgowban. Ha a kibocsátások az idei mértékben folytatódnak, akkor nagyon lecsökken az esélye, hogy tartsuk az 1.5 Celsius fokot nem meghaladó felmelegedést.

A kibocsátásokért nagyban felelős szén és gáz használat erős növekedése idén emelkedik, az olajkitermelés lassabban.

Míg az Egyesült Államok és Európa kibocsátásai idén 2019-hez képest alacsonyabb, Kína kibocsátása várhatóan 5.5 százalékkal, India kibocsátása várhatóan 4.4 százalékkal növekszik.

Nullára kell csökkenteni az üvegházgázok kibocsátását. Forrás: https://www.origo.hu/tudomany/20211026-szen-dioxid-kibocsatas.html

A jelentés havi energia adatokon alapszik és az év hátra lévő részére kivetítették, tehát van némi bizonytalanság benne. Míg egy 4.9 százalékos növekedés idén a központi becslés, a becsült tartomány 4.1-5.7 százalékos emelkedés, ami azt jelenti, hogy a világ most a 2019 szint felett lehet.

Peters azt mondja, az hogy mi fog történni a kibocsátásokkal jövőre, az nagyban attól függ, hogy a COVID-19 járvány okozta pénzügyi ösztönzés, ami fellendíti a szenet idén lenyugszik, mivel ő arra számít, hogy az olaj és gáz tekintet nélkül növekszik a jelenlegi pályán a kibocsátás növekedésére számít 2022-ben.

A jelentés szerint, hogy elérjük az 1.5 Celsius-fokot, a szén-dioxid-kibocsátásoknak minden évben 1.4 billióval kell csökkennie, ez majdnem egyenlő azzal, mint a pandémia okozta tavalyi 1.9 billió esés.

Mégis, az analízist végző csapat kitart, hogy az 1.5 Celsius-fokos cél még elérhető. Le Quéré szerint a szén kivonás, a szállítás elektrifikálása, az olcsóbb megújulók és az újraerdősítés az okai, hogy azt gondolják, az emissziók 1.4 billió tonnával való csökkentése évente elérhető. Ehhez valóban globálisan megállapodott intézkedések szükségesek olyan léptékben, amilyet már korábban láttunk a pandémia alatt. Tehát van példánk ilyen mértékű globális intézkedésre.

(Forrás: New Scientist)