A Stanford kutatói kimutatják hogyan gyorsítják a futótüzek az erdők változásait.

futótűz, Bobcat tűz
A Bobcat tűz a kaliforniai Angeles Nemzeti Erdőben 2020 októberében. A tűz 2020 szeptember 6-án kezdődött Cogswell Dam közelében, és a következő 3 héten állandóan nőtt a szokatlanul forró, száraz körülmények közt.
Vágólapra másolva!
Ahogy az éghajlati körülmények változnak, a fafajok változtatják területüket. A futótüzek gyorsítják ezt a folyamatot, valószínűleg azáltal, hogy csökkentik a meghonosodott fajok versenyét – egy felfedezés, ami kérdéseket vet fel arról, hogyan kezeljük a földet egy elmozduló ökoszisztémák területén.
Vágólapra másolva!

A fa menekültek mozgásban vannak az erdőkben szerte az Egyesült Államok nyugati részén. Ahogy a klíma kondíciók változnak, a fafajok területe elmozdul, főleg hűvösebb és nedvesebb helyszínek felé. Egy új Stanford analízis alátámasztja az első empírikus bizonyítékokat, hogy a futótűz gyorsítja ezt a folyamatot, valószínűleg azáltal, hogy csökkenti a meghonosodott fajok versenyét.

A november 15-én a Nature Communications magazinban publikált tanulmány kérdéseket vet fel arról, hogyan kezeljük a földet elmozduló ökoszisztémák területén – egy nagyon fontos probléma, Biden elnök készül aláírni a törvényt, mely több mint 5 billió dollárt juttat/utal ki az erdő helyreállításra és a futótűz kockázat csökkentésre.

"Komplex, kölcsönösen egymástól függő erők alakítják erdeink jövőjét.

Óriási mennyiségű adatot aknáztunk ki annak reményében, hogy hozzájárulunk egy növekvő mennyiségű munkához, ami ezeket az ökoszisztéma áthelyezéseket/átmenet/átváltozás célozza meg." – mondta a tanulmány vezető szerzője, a Stanford biológusa, Avery Hill.

A 2013-as Rim tűz a Yosemite Nemzeti Parkban és közelében. Forrás: https://climate.nasa.gov/ask-nasa-climate/2830/six-trends-to-know-about-fire-season-in-the-western-us/

Ahogy a klíma változik, az állat- és növényfajok változtatják területüket a gyarapodásukhoz és reprodukciójukhoz megfelelő kondíciók felé. Régi kutatások megmutatták, hogy a növény tartományok magasabb, hidegebb magasságokra mozdulnak el átlagosan majdnem 1.524 métert évente.

Sok tanulmányban, ezek a területi elmozdulások elmaradnak az éghajlatváltozás sebessége mögött, azt sugallva, hogy bizonyos fajok lehet, hogy megfeneklenek a nem megfelelő élőhelyeken. Azok a faktorok, amik kihatnak a növényfajoknak arra a képességére, hogy lépést tudnak tartani a klímaváltozással lényegesek a nyugati erdőkben lévő domináns fafajok egészséges populációjának fenntartásában, mégis nagyban rejtélyesek maradtak.

Hogy jobban megértsék a távolságot, irányt és sebességet ahogy a fa területek elmozdulnak, Hill és a tanulmány társszerzője Chris Field megnézték, hogy a futótűz hogy hat a jelenségre, amely az ökoszisztémák struktúráinak és kompozícióinak egy potens és széles körű hajtója az Egyesült Államok nyugati részén. Az U.S. Forest Service adatait használva, amit több, mint 74.000 földdarabból gyűjtött adatokat kilenc nyugati államból, a kutatók azonosították a fafajokat, amik elmozdították a területüket hűvösebb, nedvesebb helyszínek felé – egy elvárt reakció a mostani melegedésre és szárazságra. Aztán összehasonlították ezeket a területi elmozdulások rátáit azok közt a helyek közt, amiket a futótűz elégetett és azokat, amiket nem.

A Bobcat tűz a kaliforniai Angeles Nemzeti Erdőben 2020 októberében. A tűz 2020 szeptember 6-án kezdődött Cogswell Dam közelében, és a következő 3 héten állandóan nőtt a szokatlanul forró, száraz körülmények közt. Forrás: AFP via Getty Images/Kyle Grillot

Nyolc olyan fajból, amelyek palántái olyan éghajlaton nőnek, ami szignifikánsan eltérnek ugyanannak a fajnak érett fáitól, Hill és Field erős bizonyítékot talált, hogy kettőnek – a Douglas fenyőnek és a kanyon örökzöld tölgynek - nagyobb volt a területi elmozdulásuk a megégett területeken, mint a nem megégett területeken. Bár az analízis nem mutatja a mechanizmust, hogy gyorsítja a futótűz a területi elmozdulásokat bizonyos fákat illetően, a kutatók az feltételezik, hogy a felégett területek a nyílt lombkoronákkal és megperzselt aljnövényzetükkel kevesebb versenyt jelentenek más fajokkal szemben.

A felfedezés nem csak azt demonstrálja, hogy a tűz gyorsítja a fa migrációt, hanem azt is, hogy egyes fajok a versengés révén lassíthatják mások fajok eltolódását. Ez pedig kérdéseket vet fel a tűz gazdálkodás hatásáról a fák azon képességére, hogy lépést tartsanak a klímaváltozással, és rámutat az alacsony intenzitású elrendelt és természetes tüzek fontosságára.

„Ez a tanulmány kiemel egy természetes mechanizmust, ami segít az erdőknek egészségesnek maradni, még a klímaváltozás kis mennyiségével szemben is. Azt is szemlélteti, hogy az ökoszisztéma-folyamatok gyakran több szintű vezérléssel rendelkeznek, ami egy olyan vonás, ami hangsúlyozza a hatékony gazdálkodás részletes megértésének fontosságát." - mondta Field.

(Forrás: Stanford University)