Az egészséget és a környezetet is károsítja a rossz táplálkozás

túlsúly
Elsősorban a fejlett világot jellemzi a túlsúlyos emberek magas aránya
Vágólapra másolva!
Az egészséget és a környezetet is károsítja a rossz táplálkozás - derült ki egy kedden közzétett átfogó jelentésből.
Vágólapra másolva!

Az emberiségnek csaknem a felét érinti a helytelen táplálkozás

A világ lakosságának majdnem fele szenved a helytelen étrend miatt, ami a túl sok vagy a túl kevés étel következménye - állapította meg a táplálkozásáról szóló globális jelentés (Global Nutrition Report, GNR). A táplálkozás és a vele kapcsolatos friss adatok évenkénti áttekintésével és elemzésével azt találták, hogy

a globális népesség 48 százaléka a túl kevés étel miatt alultáplált, vagy pedig a túl sok étel miatt túlsúlyos illetve elhízott.

Megállapították, hogy a jelenlegi arányok mellett nyolc nem fog teljesülni az ENSZ Egészségügyi Világszervezete (WHO) által 2025-re kitűzött kilenc, táplálkozással kapcsolatos célból.

Elsősorban a fejlett világot jellemzi a túlsúlyos emberek magas aránya Forrás: Imaginechina via AFP/Bai shi - Imaginechina/Bai Shi

Szerepel köztük a gyerekek kóros soványsága és a növekedésmegállás arányának csökkentése, de a felnőttkori elhízás visszaszorítása is. A jelentés becslése szerint majdnem 150 millió a növekedésben elmaradt öt év alatti gyerekek száma,

több mint 45 millió kórosan sovány, és majdnem 40 millió pedig túlsúlyos.

Adataik azt mutatják, hogy a felnőttek több mint 40 százaléka (2,2 milliárd ember) túlsúlyos vagy elhízott.

Nem fogyasztunk elegendő, az egészséget támogató ételt

"2010 óta 15 százalékkal nőtt a rossz táplálkozással kapcsolatos, elkerülhető halálozások száma, jelenleg a helytelen étrend számlájára írható az összes felnőttkori halálozás negyede. Világjelentésünk alapján az utóbbi évtizedben nem javult az emberiség étkezése, ez ma az emberek és a bolygó egészségét is fenyegeti" - mondta az AFP-nek Renata Micha, a GNR független szakértői csoport elnöke.

Az éhínség és a szegényes táplálkozás egyre súlyosabb problémának számít, elsősorban a szegény fejlődő országokban Forrás: © UNICEF/UNI169415/Pflanz/© Notice: UNICEF photographs are copyrighted and may not be reproduced in any medium without written permission from authorized/© Unicef/Uni169415/Pflanz

Megállapításaik között szerepel, hogy az emberek nem fogyasztanak elég egészséget támogató ételt - köztük gyümölcsöt és zöldséget -, különösen az alacsony jövedelmű országokban.

A magasabb jövedelmű országok lakói eszik a legtöbbet az egészségre károsan ható ételekből:

a vörös húsokból, a tejtermékekből és a cukros italokból. A jelentés szerint ezeknek az élelmiszereknek a fogyasztása nő, a vörös hús és a feldolgozott húsáru már most az ajánlott heti maximális bevitel majdnem ötszöröse.

A szív- és érrendszeri betegségek kockázatának csökkentése érdekében az embereknek több zöldséget, dióféléket, teljes kiőrlésű gabonát, gyümölcsöt, hüvelyeseket és kevesebb állati eredetű ételt kellene fogyasztanunk Forrás: Anna Pelzer

Más becslésekkel összhangban a GNR számításai szerint 2018-ban a világ élelemigénye okozza az üvegházhatású gázok kibocsátásának mintegy 35 százalékát. "Az állati eredetű ételeknek termékenként általában nagyobb a környezeti lábnyoma, mint a növényi alapúaknak, így az élelemtermelés gázkibocsátása és földhasználata az előbbiek, különösen a marha, a bárány és a tejtermékek számlájára írható" - mutat rá a jelentés.

(Forrás: MTI/AFP)