Hamarosan jön Elon Musk űrhajójának első földkörüli repülése

Starship
Tesztelésre készítenek elő egy Starship SN-11-es űrhajót a texasi Boca Chicában
Vágólapra másolva!
A jövő év elején kerülheti meg először a Földet a Starship űrhajó, amelyet Elon Musk űripari cége, a SpaceX fejleszt jövendőbeli holdraszállások céljára, sőt esetleg más bolygóközi, köztük marsi repülésekre.
Vágólapra másolva!

Sok kockázattal fog járni az első kísérleti orbitális repülés

Decemberben egy sor tesztet fognak végrehajtani az óriásrakétával és januárban remélhetőleg sor kerülhet az első Föld-körüli próbarepülésre - közölte az amerikai milliárdos szerdán az Amerikai Tudományos Akadémia (NAS) egy fórumán. Musk elismerte, hogy maga sem igazán bízik a "sok kockázattal járó" kísérleti űrrepülés sikerében, de szerinte így is nagy lépést tesznek előre a fejlesztésben.

Tesztelésre készítenek elő egy Starship SN-11-es űrhajót a texasi Boca Chicában Forrás: AFP/NurPhoto/Reginald Mathalone

Sok félresiklott tesztrepülés után a Starship prototípusának sikerült a levegőbe emelkednie és épségben landolnia, de földkörüli útra még sosem indult. Musk az év végére várja a légügyi hatóság repülési engedélyét,

2022-re további tucatnyi vagy még több tesztrepülést terveznek,

a többszöri repülésre felhasználható, így költséghatékony űrhajónak a tervek szerint 2023-ra kell készen állnia az első teherszállító űrrepülésekre.

Sokkal becsvágyóbb tervei vannak, mint a Holdra szállás

Az amerikai űrkutatási hivatal (NASA) 2025-től szeretné igénybe venni a SpaceX űrhajóját a Holdra való visszatéréshez 50 év után. Musknak ennél sokkal becsvágyóbb tervei vannak: olyan űrhajót akar, amellyel sok - akár több száz - embert vagy nagy teherszállítmányt lehet eljuttatni a Naprendszer bármely zugába és ezzel lehetővé tenni más bolygók benépesítését.

Elon Musk nagyratörő terveket dédelget magában Forrás: commons.wikimedia.org

Előadásában Elon Musk "rendkívül fontosnak" nevezte, hogy az emberiség a lehető leghamarabb megpróbáljon belakni más bolygókat, mert "a Föld végül lakhatatlan lesz". A vállalkozó felvetette, hogy szükség lehet az óriásűrhajók sorozatgyártásának beindítására; szerinte mintegy 1000 nagyméretű űrhajóra lehet szükség ahhoz, hogy az emberiség "multiplanetárissá" váljon.

A Starship prototípusa Forrás: AFP/2019 Getty Images/Loren Elliott

Musk már 2016-ban felvetette a Mars benépesítésének ötletét,

akkor ismertetett elképzelése szerint az első emberek már 2025-ben elindulhatnak a vörös bolygóra. Az amerikai űrkutatási hivatal legkorábban a 2030-as években tart megvalósíthatónak egy Mars-missziót.

(Forrás: MTI/AFP)