Két és fél milliárd forintért keltek el Mária Antónia gyémánt karkötői

Mária Antónia
Mária Antónia, XVI. Lajos francia király feleségének egykorú portréja
Vágólapra másolva!
A becsült ár többszöröséért, 7,46 millió svájci frankért (2,5 milliárd forintért) kelt el Mária Antónia (Marie Antoinette), az utolsó francia királyné két gyémánt karkötője a Christie's aukcióján kedden Genfben.
Vágólapra másolva!

A kikiáltási ár többszöröséért kelt el az értékes történelmi relikvia

A Mária Antónia karkötői felirattal ellátott kék bársony dobozban eladásra kínált két karkötő három-három sor gyémántból - összesen 112 darabból - és egy nagy csatból áll.

Mária Antónia, XVI. Lajos francia király feleségének egykorú portréja Forrás: Élisabeth Vigée Le Brun/Wikipedia

Az ékszerek a Christie's közlése szerint egy európai királyi család tulajdonában voltak, és előzetesen 2-4 millió svájci frankra becsülték a leütési árat.

A karkötők első alkalommal kerültek árverésre.

Az aukciósház számított a gyűjtők és az ékszerrajongók, köztük főleg az ázsiaiak nagy érdeklődésére, mert ritkaságnak számítanak árverésen a 200 éves történelemmel rendelkező ékszerek.

A windsori herceg ajándék karkötője viszont nem kellett senkinek sem

Mária Antónia volt az utolsó francia királyné az 1789-es forradalom előtt. A királynét a jakobinus terror idején,

1793-ban, 37 éves korában fejezték le, néhány hónappal a férje, XVI. Lajos kivégzése után.

Az osztrák születésű királynét, aki Mária Terézia lánya volt, árulással vádolták és szemére vetették kicsapongó életmódját is.

Marie Antoinette a gyermekeivel Forrás: Wikimedia Commons

A Tuileriákban fogságban tartott királyné levelet írt, amelyben közölte, hogy megőrzésre egy ékszerekkel teli faládát küld a leányának. A királyné Ausztriában élő lánya Mária Terézia meg is kapta az ékeszereket.

Marie Antoinette lefejezése 1793. október 16-án. A királyné az őt köpködő és szidalmazó csőcselék sorfala közt büszkén és méltóságteljesen ment a halálba Forrás: Wikimedia Commons

Szintén árverésre került, de eladatlan maradt egy art deco stílusú rubint és gyémánt karperec, amelyet Eduárd windsori herceg (1894-1972) készíttetett a Cartier-nál amerikai felesége, Wallis Simpson számára első házassági évfordulójukra.

Eduárd windsori herceg és felesége, Wallis Simpson Forrás: Wikimedia Commons

A herceg lemondott a brit trónról, hogy feleségül vehesse elvált szerelmét. A néhai windsori hercegné karperecét 1-2 millió frankos áron remélték eladni.

(Forrás: MTI/Reuters/AFP)