Számítógépes algoritmus irányítja a sebésztűt

sebész
A sebészeti beavatkozásoknál rendkívül fontos az eszköz testszöveteken belüli vezetésének pontossága (a kép illusztráció)
Vágólapra másolva!
Az ívelt sebészeti tű testen belüli biztonságos és hatékony irányításához fejlesztettek ki innovatív számítógépes módszert az Izraeli Műszaki Intézet (Technion) és az amerikai Észak-Karolinai Egyetem tudósai.
Vágólapra másolva!

Kiszámítja az eszköz testszöveteken belüli optimális pályáját

A kutatók olyan algoritmust dolgoztak ki, amely a szöveteket nem károsítva kormányozza a tűt háromdimenziós, ívelt pályáján. Az innováció számos orvosi eljárásnál alkalmazható, például biopsziánál vagy rákos daganat lokális kezelésének célba juttatásánál, amikor a célzott hely egy csont vagy sérülékeny szövet mögött rejtőzik.

Ilyen esetekben a sebészeknek komoly nehézséget jelent az anatómiai szempontból sérülékeny akadályok kikerülése, különösen, amikor egyenes tűt használnak.

A sebészeti beavatkozásoknál rendkívül fontos az eszköz testszöveteken belüli vezetésének pontossága (a kép illusztráció) Forrás: MTI/AP/Sang Tan

Orvosi képalkotó eljárásokkal - köztük komputertomográfiával (CT) és mágneses rezonancia (MRI) segítségével - készült felvételek alapján

az új algoritmus kiszámítja az optimális pályát, amelyen a tű a célszövethez megérkezik,

miközben nem okoz kárt más szervekben. Az új algoritmus tájékoztatja a felhasználót arról is, ha a kijelölt cél eléréséhez nincs lehetséges mozgási terv.

(Forrás: MTI/Hszinhua)