A világ legnagyobb fáit is elpusztíthatták a kaliforniai erdőtüzek

gravitáció
A kaliforniai Santa Cruz híres sequioa (mamutfenyő) erdejében is egyes pontokon megtapasztalható a fordított gravitáció illúziója
Vágólapra másolva!
A KNP Complexnek elnevezett tűzvészt szeptember elején villámlások indították el, és az szétterjedt a Sierra Nevada nyugati oldalán. A természetvédelmi park 15 mamutfenyőligetében okozott károkat, közölte a Sequoia and Kings Canyon nemzeti park.
Vágólapra másolva!

Mamutfenyők százait pusztíthatták el a kaliforniai erdőtüzek. Jelenleg is több mint kétezer tűzoltó dolgozik a lángok megfékezésén. A KNP Complexnek

csupán 11 százalékát sikerült kontroll alá venni, miután már 347 négyzetkilométernyi erdő égett.

A hűvösebbé váló időjárás segített némileg lelassítani a lángokat és péntekre esőket is várnak az időjárás-előrejelzés alapján.

A kaliforniai Santa Cruz híres sequioa (mamutfenyő) erdejében is egyes pontokon megtapasztalható a fordított gravitáció illúziója Forrás: Active.com

– mondta Christy Brigham, a Sequoia and Kings Canyon nemzeti park képviselője. – Ugyanakkor két ligetben - egyik ötezer fenyőt tartalmaz - magas intenzitású tüzek, akár harminc méteres magasságot is elérő lángok égnek, melyek képesek a hatalmas fák lombozatát is leégetni.

Két égő fa kidőlt a nemzeti park óriáserdejében (Giant Forest), amely mintegy 2000 óriás mamutfenyő otthona. Köztük található a Sherman tábornok fája nevű is, amelyet a világ legnagyobbjaként tartanak számon.

A legjelentősebb fák azonban úgy tűnik, túlélik a katasztrófát, Brigham közlése szerint érintetlennek tűnnek.

A szakértők tűzálló takaróba burkolták a fák törzsét, megtisztították a növényzettől a körülöttök lévő területet, locsolókat üzemeltek be mellettük, vízzel öntözték vagy tűzálló zselével kenték be őket.
A teljes kárt azonban csak hónapok múlva lehet felmérni.

A déli területeken égő Windy Fire nevű erdőtűzkomplexum legalább 74 mamutfenyőt égett le. A 395 négyzetméteren égő tűz 75 százalékát tartják jelenleg kontroll alatt.

Az évezredekig is elélő óriás mamutfenyők csak a Sierra Nevadában nőnek természetes módon. Ezek a világ legnagyobb fái, átlagosan 75 méteresre nőnek, törzsük átmérője hat méter is lehet.

Sherman tábornok fája 84 méter magas, ezzel a legmagasabb fa a világon Forrás: The Guardian

Reprodukciójukhoz szükségük van az alacsony intenzitású tűzre:

megfigyelések nyomán fedezték fel, hogy az óriás mamutfenyőnek tűzre van szüksége ahhoz, hogy kiengedje magjait. Amikor a lángok hője eléri a fa magasan lévő ágait, a mamutfenyő ragacsos gyantaréteggel védett tobozai megolvadnak és kinyílnak. Több száz apró mag hullik ekkor a talajra, ahol a tűz nyomán tápanyagokban gazdag, dús föld marad hátra.

A mostani lángok azonban túl hevesek a klímaváltozás okozta szárazságok miatt.

Az év során eddig több mint 7800 négyzetkilométernyi terület égett Kaliforniában, ami több mint 3000 otthont és egyéb ingatlant tett tönkre.

(MTI/AP)