Az új, intelligens kötszerek megváltoztathatják a sebkezelés módját

kötszer
Az új, intelligens kötszer felgyorsíthatja a seb gyógyulásának folyamatát
Vágólapra másolva!
A sebek gyógyulásának nyomon követése bonyolultabb folyamat, mint amilyennek látszik. Az orvosok ezt általában úgy tudják megtenni, hogy eltávolítják a kötést és ellenőrzik a seb aktuális nedvességtartalmát, ám ez meglehetősen problémás, mivel a gyógyulási folyamatot is megzavarja. A kutatók egy új tanulmányban most egy új, „okos kötést" készítettek, amit érzékelőkkel szereltek fel, hogy így tudják ellenőrizni a seb állapotát.
Vágólapra másolva!

A sebgyógyulás egy fiziológiai folyamat, amelynek során a sérült szövetek helyreállítják magukat. Ha ez megszakad, a seb gyulladásos állapotba kerülhet, amely akár krónikussá is válhat.

A gyógyulási folyamat több tényezőtől is függ: a leglényegesebb a nedvességszint, ami ha túl magas vagy túl alacsony, az megváltoztathatja a seb gyógyulását,

a kötés eltávolítása azonban ezzel járhat. Beépített érzékelők segítségével azonban nem kell levenni azt.

Miniatürizált, hordható érzékelőket és olvasókat fejlesztettek ki a kutatók az izzadság, a könnyek vagy a nyál megfigyelésére, de korábban még nem vizsgálták őket sebekkel kapcsolatban. A legtöbb elterjedt érzékelőt ugyanis nem lehetett ebben az esetben használni, ezért egy új megközelítésre volt szükség.

Az új, intelligens kötszer felgyorsíthatja a seb gyógyulásának folyamatát Forrás: Pixabay / Creative Commons

– mondta Luca Possanzini, a Bolognai Egyetem munkatársa a ZME Science online tudományos portálnak. – Az ötlet abból indult ki, hogy minden sebtípusnak saját, megfelelő kötése lehet, a lassan váladékozó sebektől az erősen váladékozó sebekig, például a hólyagokig.

A Possanzini és a Bolognai Egyetem kutatói által kifejlesztett, új kötszer egy speciális érzékelőkészlettel rendelkezik, amely leolvassa a nedvességszintet, majd továbbítja az adatokat egy okostelefonon lévő alkalmazásnak.

Az információkat ezután az orvosok tudják felhasználni annak a megállapítására, hogy a seb megfelelően gyógyult-e, ám ehhez nem kell levenni a kötést.

A Frontiers tudományos folyóiratban megjelent tanulmány szerint ez a technológia megváltoztathatja a sebek megfigyelésének módjait, bár egyelőre csak egy prototípus áll rendelkezésre. A szakemberek arról azonban még nem tudtak nyilatkozni, hogy az intelligens kötszer mikor kerülhet kereskedelmi forgalomba, és hogy mennyibe fog kerülni. Az viszont biztos, hogy olcsó és eldobható lesz, mivel ilyen anyagokat választottak a tervezéséhez.