Így tud az agyunk csapatmunka során szinkronizálódni

iroda
Az új kutatás szerint keresnünk kell a lehetőséget, hogy felkeljünk a székből
Vágólapra másolva!
Amikor az emberek egy csoportja közösen dolgozik egy közös cél elérése érdekében, akkor a tagok gyakran egyfajta közös kognitív állapotba kerülnek. Ezt sokszor „team flow" néven illeti a tudomány. Egy új tanulmány szerint az együttműködő párok idegi aktivitásának mérésével azonosítani lehet az állapothoz tartozó, egyedi „agyhullám-aláírást".
Vágólapra másolva!

Korábbi tanulmányok már igyekeztek megérteni azoknak az úgynevezett „áramlási állapotoknak" a neurális korrelációit, amelyeket az „intenzív feladattal kapcsolatos figyelem, erőfeszítés nélküli automatikus cselekvés, erős kontrollérzet, illetve a külső környezet csökkent tudatossága jellemez". Ezeknek a korábbi kutatásoknak a többsége azonban kizárólag az egyes állapotokkal foglalkozott, és csapatok esetében csak kevés figyelmet szentelt magának a jelenségnek a jellegére.

Az eNeuro tudományos szaklapban most publikált tanulmány során a tudósok elektroenkefalográfia (EEG) segítségével

párokban mérték tíz önkéntes agyhullámát, miközben ők zenés videojátékot játszottak együtt egy táblagépen.

A kísérlet során, néhány esetben a duó akadálytalanul játszhatta a játékot és együtt dolgoztak egy-egy dal előadásán, más esetekben azonban a játékosokat egy képernyővel választották el egymástól. A kutatás során olykor azt is megengedték a résztvevőknek, hogy együtt játsszanak, de a számukra bemutatott zenét összekeverték, ami

lehetővé tette a csapatmunkát, de megakadályozta, hogy bármelyik játékos elérje a „team flow" állapotot.

Az új kutatás szerint keresnünk kell a lehetőséget, hogy felkeljünk a székből Forrás: pexels.com

Adataikat elemezve a szakemberek az agyi aktivitás egyedi mintázatát figyelték meg a csapatmunka során. Mindez konkrétan a béta és a gamma agyhullámok növekedését vonta maga után a középső temporális kéregnek nevezett agyi régióban. Ezek számos kognitív funkcióban vesznek részt, beleértve a figyelmet, a memóriát és a tudatosságot. A kutatók azt is megfigyelték, hogy

„a csapatáramlás javította a két egyén agya közötti, globális integrált információkat és az idegi szinkronizációt", mivel a játékosok agyi aktivitása jobban egymáshoz igazodott, amikor közös ritmusba kerültek.

A tanulmány szerint az adatok azt jelzik, hogy a közös munka egy „hiper-kognitív" állapotot hozhat létre a csapat tagjai között. A tudósok azonban kijelentették, hogy kutatásuk nem bizonyítja a „csoporttudatot".

Az IFL Science tudományos szaklapnak a szakemberek azt is elárulták: úgy vélik, hogy eredményeik felhasználhatók hatékonyabb modellek létrehozására, ha egy csapat teljesítményének méréséről és javításáról van szó a legkülönbözőbb környezetekben, beleértve a sportot, a zenét és a szervezeti kultúrát.