A Star Trek Kirk kapitánya jövő héten tényleg az űrbe repül

Vágólapra másolva!
A Star Trek-sorozat Kirk kapitánya, William Shatner kanadai színész jövő héten repül az űrbe - jelentette be hétfőn Jeff Bezos űrvállalata, a Blue Origin.
Vágólapra másolva!

Hat évvel idősebb az eddigi rekordernél

Az első Star Trek-sorozat főszereplőjét, Kirk kapitányt alakító kanadai színész október 12-én olyan messzire jut, ahová eddig egyetlen sci-fi színész se utazott.

A 90 éves férfi lesz a legidősebb ember, aki űrutazást tesz.

Leonard Nimoy (Spock) és William Shatner (Kirk) a Star Trekben. A most kilencven éves Shatner valódi űrutazást tesz Forrás: CBS

A Blue Origin űrhajóját három másik utassal osztja meg, közülük ketten fizető vendégek. Ez lesz a második alkalom, hogy a cég embereket utaztat az űrbe. Bezos fivérével, valamint az eddigi legfiatalabb és a legidősebb űrutassal együtt részt vett a Blue Origin júliusi első repülésén. Shatner hat évvel idősebb a 82 éves rekordernél.

Űrugrással lépik át a Kármán-vonalat

"Nagyon régóta szerepel az életemben az űr. Most megragadom az alkalmat, hogy magam is megnézzem. Micsoda varázslat!" - olvasható Shatner közleményében. Az űrutazás tíz percig fog tartani, és mindössze 105 kilométeres magasságot ér el.

Jeff Bezos, a Blue Origin alapítója a New Shepard indítóállványa előtt Forrás: AFP/Ho

A kapszulában Chris Boshuizen, az amerikai űrkutatási hivatal (NASA) korábbi mérnöke és Glen de Vries vállalkozó is helyet kapott. A negyedik utas nevét később teszik közzé.

Az atmoszféra és a világűr provizórikus határa 100 kilométeres magasságban húzódik.

Ez az a magasság, ahol egyetlen légi jármű sem tud már a felhajtóerő segítségével repülni, és a pályán maradáshoz el kell érnie az első kozmikus sebességet (7,9 km/s).

Kármán Tódor, a világhírű magyar fizikus, akit a szuperszonikus repülés atyjaként, valamint a rakétatechnológia és hiperszonikus űrhajózás egyik úttörőjeként is ismernek. Forrás: Wikimedia Commons

A modern aerodinamikát megalapozó magyar származású tudós. Kármán Tódor számította ki ezt az értéket, az ő tiszteletére viseli a határ a Kármán-vonal nevet.

(Forrás: MTI/AP)