Félelmetes, ahogy ez az élősködő a hal nyelvének álcázza magát

nyelvevő rák
A nyelvevő élősködő a hal szájában
Vágólapra másolva!
Egy gyanútlan munkás épp a texasi Öböl-part nyugati partján fekvő Galveston Island State Parkban sétált, ahol egy halat talált, abban egy meglepetéssel. Amikor az atlanti croaker (Micropogonias undulatus) tátongó szájába nézett, a hal nyelve helyett túl sok lábat látott. Ám ezeknek a lábaknak szemei is voltak.
Vágólapra másolva!

Mint kiderült, a Cymothoa nemzetség felsőbbrendű rákjainak egyike „váltotta le" a hal nyelvét. A rákfélék ebbe a csoportjába tartozó nőstények – amelyeket gyakran nyelvevő ráknak (Cymothoa exigua) is neveznek –

egy élősködő rákfajhoz tartoznak, amely kopoltyúnyílásokon behatol a hal szájüregébe, ahol az első három pár lábával a nyelv tövéhez rögzíti magát, majd addig szívja belőle a vért, amíg az teljesen el nem sorvad.

Ezután az élősködő rátapadva a megmaradt húsos csonkra teljesen átveszi a nyelv funkcióját, és évekig lakmároznak foglyuk véréből, miközben a hal táplálékának egy részét is elfogyasztja. A nyelv elsorvasztásán kívül más kárt nem tesznek a gazdaállatban. A Cymothoa exigua az egyetlen ismert parazita, amely képes átvenni egy szerv funkcióját.

A nyelvevő élősködő a hal szájában Forrás: Galveston Island State Park, Texas Parks and Wildlife/Facebook

– osztották meg a Galveston Island State Park dolgozói közösségi oldalukon, amit a ScienceAlert online tudományos portál idéz.

Mark Fisher, a Texas Parks and Wildlife tudományos igazgatója elmagyarázta, hogy ezek az élősködők meglehetősen gyakoriak bizonyos halfajokban, például a foltos tengeri pisztrángban. Bár még soha nem látott ilyet egy atlanti croaker (Micropogonias undulatus) szájában, egy korábbi tanulmány szerint ezek a nyelvevő rákok viszonylag gyakran mutatnak érdeklődést ez iránt a gazdatest iránt.

Egy másik kutatás azt is megállapította, hogy bár úgy tűnik, hogy az akár nyolc milliméteresre is gyarapodható élősködő nem változtatja meg az általa „fertőzött" halak táplálkozási szokásait, a parazita jelenléte a gazdaállat növekedésének csökkenéséhez vezethet.

A különböző halfajok szájában élősködő rákok Forrás: Nico Smit, Int. J. Parasitol, 2014

A szakemberek úgy gondolják, hogy ennek az oka a hosszú távú kevesebb oxigén bevitele miatt kialakuló légzési stresszben keresendő, mivel a száját eltömítő, hatalmas parazita nem teszi lehetővé, hogy a halak annyi oxigént vegyenek fel és szűrjenek ki a vízből, mint amennyire szükségük lenne.

Más tudósok ezt a súlycsökkenést az élősködő tápanyag elszívásának tulajdonítják.

Tavaly a Rice Egyetem biológusa, Kory Evans is rábukkant váratlanul egy másik nyelvevő rákra, miközben a halak evolúcióját vizsgálta. Míg a „nyelves csalók" folyamatosan felbukkannak, a tudomány még mindig sok mindent nem tud ezekről a fajokról.

Az azonban biztos, hogy miután az élősködő teljesítette az „életcélját" – tehát a szaporodást – leesik, és a halat nyelv nélkül hagyja. Ha az addig nem pusztult el.