Németország
21:002024. június 14.
Skócia
Magyarország
15:002024. június 15.
Svájc

94 millió forintot kérnek egy érméért

Vágólapra másolva!
Akár 300 ezer dollárért (94 millió forintért) is elkelhet egy rendkívül ritka, 17. századi, New England-i ezüst érme, amikor novemberben Londonban árverésre bocsátják.
Vágólapra másolva!

Az 1652-ben Bostonban vert, jó állapotú ezüst egyshillinges érmét - amelyből mindössze nagyjából 40 példányról tudni, hogy fennmaradt - nemrégiben találták meg az Egyesült Királyságban egy több száz régi érmét tartalmazó cukorkásdobozban - közölte szerdai közleményében az aukciót szervező Morton & Eden árverési ház.

James Morton, az aukciósház éremszakértője a New England-i érmét a gyűjtemény sztárjának nevezte. Mint közleményében felidézte, az ezüstschillinget John Hull pénzverdéjében készítették 1652-ben Bostonban, hogy a Massachusetts-öböl kolóniájának telepesei fizetőeszközként használhassák.

A massachusettsi törvényszék 1652-ben Hull-t és segédjét, Robert Sandersont bostoni pénzverőmesterré nevezte ki. A pénzverdét II. Károly angol király rendeletére 1682-ben bezárták.

Forrás: Morton and Eden

A kezdetleges kialakítású érme egyik oldalán a New Englandet jelképező NE kezdőbetűk, a másik oldalán pedig a római XII szám szerepel, utóbbi arra utal, hogy egy shilling 12 pennyt ért. Az érmét Wentworth Beaumont adta át az aukciósháznak, miután apja megtalálta észak-angliai családi birtokán lévő otthona dolgozószobájában egy dobozban.

Beaumont őse, William Wentworth New England első telepesei közé tartozott, 1636-ban érkezhetett a gyarmatokra, és valószínűleg újonnan szerezte az érmét. Beaumont szerint feltehetőleg egyik rokona hozta vissza az érmét Amerikából.

Az online aukciót, amelyen számos más korai amerikai érmét is árvereznek, november 26-ra tervezik.

(MTI/AP)

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!

Mindent egy helyen az Eb-ről