Németország
21:002024. június 14.
Skócia
Magyarország
15:002024. június 15.
Svájc

Szokatlan delfinpusztulást észlelnek Hollandiában

Elpusztult barna delfin (illusztráció)
Vágólapra másolva!
Döglött delfinek tucatjait mosta partra a víz a múlt hét csütörtökje óta Hollandiában a Watt-tengeri szigeteken, az elpusztult tengeri emlősök szokatlanul magas száma aggasztja a természetvédőket.
Vágólapra másolva!

Az Utrechti Egyetemen a döglött delfinek gyomortartalmának és általános egészségi állapotának vizsgálatával próbálják kideríteni a tömeges delfinpusztulás okát, ami lehet járvány vagy környezeti ártalom.

Közönséges barnadelfinek, más néven közönséges disznódelfinek összesen mintegy 100 felnőtt, 1,40 - 1,70 méteres példányát találták holtan, a legtöbbjüket erősen bomló állapotban, amiből arra következtetnek, hogy hosszabb ideje lebegtek döglötten a tengerben, mielőtt a víz partra mosta őket. Az állatok az oszlásnak nagyjából ugyanazon szakaszában vannak, ami annak jele, hogy mind egyidőben pusztultak el.

A Natuurmonumenten holland természetvédelmi szervezet attól tart, hogy a tömeges delfinpusztulás egy szélerőműpark építésével vagy tenger mélyén heverő világháborús lövedékek közelmúltban történt megsemmisítésével függ össze.

Elpusztult közönséges barnadelfin (illusztráció) Forrás: Wikimedia Commons

Egy disznódelfinek védelmével foglalkozó német egyesület szerint az állatokon látható véraláfutások és jellegzetes bőrsérülések arra utalnak, a legutóbbi tengeri aknamentesítést anélkül hajtották végre, hogy megfelelő intézkedéseket hoztak volna az állatok védelmére a halálos hanghatásoktól.

Hivatalos becslések 1,3 millió tonnára teszik egyedül az Északi-tenger Németországhoz tartozó részének mélyén heverő világháborús lőszer mennyiségét.

(MTI/dpa/AFP)

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!

Mindent egy helyen az Eb-ről