Megfejtették a különleges lábasfejű hajlékony héjának titkát

Discinisca tenuis
A Discinisca tenuis tudományos fajnevű sapkacsiga féle az árapályöv lakója
Vágólapra másolva!
Megfejtették a lábasfejűek hajlékony héjának titkát: a Discinisca tenuis nevű faj levegőn kemény és törékeny héja vízbe merülve puhává és hajlékonnyá válik. Egy nemzetközi kutatócsoport vizsgálatai szerint ezt az állat fél milliméter vastag héjának ásványi szerkezete magyarázza.
Vágólapra másolva!

A váltakozó keménységű héj a csiga túlélési esélyeit növeli

A folyamat visszafordítható, hiszen ha kiszárad a héj, ismét megkeményedik.
A szakértők eredményeikről a Nature Communications című tudományos lapban számoltak be. Az Afrika nyugati partjainak árapályos területein élő állat héjának fő összetevője a fluorapatit nevű ásvány, amely apró kristályok egymás mellé rendeződött soraként jelenik meg.

A Discinisca tenuis tudományos fajnevű sapkacsiga féle az árapályöv lakója Forrás: Brookhaven National Laboratory

Fabio Nudelman, az Edinburghi Egyetem kutatója az anyag szerkezetét egy téglafalhoz hasonlította.

Eszerint a téglák a nanokristályok, a téglák közötti habarcs pedig olyan szerves molekulákból áll, mint a kitin és a protein - olvasható a svájci Paul Scherrer Kutatóintézet (PSI) közleményében.

Az anyagtechnikában is szerepe lehet a felfedezésnek

Amikor víz kerül a héjba, a "habarcs" feldagad, puha lesz, a "téglák" pedig eltolódnak egymáson. Ez a tulajdonság növeli a lábasfejűek túlélési esélyét egy olyan élőhelyen, amelyet az erős hullámok és nyugodt víz váltakozása jellemez.

A Discinisca tenuis héjának elektronmikroszkópos felvételein jól látszik a struktúrák megváltozása Forrás: Researche Gate

A körülményeknek megfelelő átalakulás megakadályozza, hogy károsodjon a héj.

A kutatással nyert ismeretek új anyagok létrehozásánál is alkalmazhatóak lehetnek - vélik a szakértők. Felhasználható lehet például olyan sportsisakok kifejlesztésénél, amelyek mindig az ütődésnek megfelelő védelmet nyújthatnának.

(Forrás: MTI/sda/APA)