Norvégia továbbra is világelső a sokat kritizált bálnavadászatban

csukabálna
Csukabálna (Balaenoptera acutorostrata).
Vágólapra másolva!
Összesen 575 csukabálnát ejtettek el az idei norvég bálnavadászati szezonban az ország halászati szövetségének (Rafisklaget) friss jelentése szerint.
Vágólapra másolva!

Jóval megelőzi Japánt és Izlandot

A halászati minisztérium szóvivője megerősítette a számot hétfőn, az idény utolsó napján, ami azt jelenti, hogy kissé még nőhet a mennyiség. Ez a legtöbb csukabálna, melyet 2016 óta egy szezonban elejtettek. A korábbi évekhez hasonlóan a minisztérium 1278-ban maximálta a leölhető bálnák számát.

Csukabálna (Balaenoptera acutorostrata). Forrás: Salish Sea Marine Sanctuary

Az elejtett állatok száma azonban általában messze az engedélyezett mennyiség alatt marad. Tavaly 503 csukabálnát ejtettek el a vadászidény alatt.

Norvégia azonban még így is a világ vezető bálnavadász országa,

"jóval megelőzi Japánt és Izlandot" a német bálna- és delfinvédő szervezet (WDC) hétfői közlése szerint.

Japánnak adják el a leölt bálnák többségét

A bálnák kereskedelmi levadászása "teljesen menthetetlen" többek között a hatalmas tengeri emlősök óceáni ökoszisztémában játszott fontos szerepe miatt - mondta Astrid Fuchs, a WDC szakértője. A csukabálnák vadászata régi norvég hagyomány, ma már azonban kevés halász követi. Tavaly 13 halászhajó vett részt a bálnák elejtésében.

Izlandi bálnavadászok. A kis szigetország is élenjár a sokat kritizált bálnavadászatban Forrás: Flickr / Dagur Brynjólfsson

A bálnavadászidény áprilisi kezdete előtt a halászati minisztérium azzal érvelt, hogy a bálnavadászat Norvégia természeti erőforrásainak fenntartható kiaknázása.

Mivel az országban nagyon kicsi a bálnahús és -zsír iránti kereslet,

az elejtett állatok nagy részét Japánba adják el, amely 2019-ben szintén újrakezdte a vadászatot.
A harmadik legnagyobb bálnavadász ország Izland.

(Forrás: MTI/dpa)