Különös bika geoglifa rejtőzött Dél-Szibériában

bika, geoglifa
Valahogy így nézhetett ki a bika geoglifa
Vágólapra másolva!
Az Orosz Tudományos Akadémia Anyagi Kultúra Történettudományi Intézetének (IIMK RAS) és az LLC Krasznojarszki Geoarcheológia régészei egy bikát ábrázoló geoglifát fedeztek fel a dél-szibériai ásatások során. A talajrajzot a Tuva Köztársaság délnyugati részén, Khondergey falu közelében találták meg, amely Oroszország és Mongólia határa közelében fekszik. Ez az első ilyen felfedezés a régióban és Közép-Ázsiában egyaránt.
Vágólapra másolva!

A régészek szerint a geoglifa a kora bronzkorból származhat és több mint 4000 éves. Egy láthatóan nagyszabású temetés részeként találták meg, amelyet az adott időszakból származó kerámia is bizonyít. A 3 x 4 méteres bikát gondosan elhelyezett kavicsokkal és helyi eredetű homokkőből készült kövekkel ábrázolták.

A geoglifa hatalmas, a föld felszínén kialakított ábra, amelyet eredetileg ősi kultúrák hagytak ránk.

A szibériai talajrajz csak részben maradt fenn az 1940-es években itt zajlott útépítések miatt, amelyek tönkretették a bika fejét és a törzsét, ami után csak az állat hátsó része maradt meg, jól láthatóvá téve a lábakkal és farkat.

Valahogy így nézhetett ki a bika geoglifa Forrás: Institute for the History of Material Culture

– mondta Marina Kilunovskaya, a Tuvan régészeti expedíció vezetője, a Közép-Ázsia és a Kaukázus Régészeti Tanszékének vezető kutatója a HeritageDaily online tudományos portálnak. – Ezeket az állatokat megtaláltuk már több sziklarajzon Tuvában és a környező területeken, de ez az állatfigura alakú talajrajz egyedülálló jelenség, talán még a közép-ázsiai régióban is.

Kilunovskaya hozzátette: bár felismerték a bikaábrázolást, ami lehetővé teszi, hogy nagy valószínűséggel rekonstruálják az elveszett részeket,

még soha nem láttak ehhez hasonló kőelrendezéseket.

A szakemberek úgy vélik, hogy a lelet egyedisége és a helyszíni fenyegetettség a szomszédos út miatt további megőrzést igényel.