Így lett egy magyar hajós Madagaszkár királya

Benyovszky Móric
Születésének időpontja vitatott
Vágólapra másolva!
Kétszáznyolcvan éve, 1741. szeptember 20-án született gróf Benyovszky Móric, az egyik legismertebb magyar utazó, felfedező, aki négy földrészen járt, és Madagaszkáron a bennszülöttek királyukká választották.
Vágólapra másolva!

Kitanulta a hajózást és a hajókészítést

Benyói és urbanói Benyovszky Móric a Nyitra megyei Verbón (ma Vrbové, Szlovákia) jött a világra, egyes források születési évét 1746-ra teszik. Lovassági tábornok apja nyomdokait követve 14 évesen lépett kezdett katonáskodni, és részt vett a poroszok elleni hétéves háborúban (1756-1763).

Amíg ő távol hadakozott, rokonai kiforgatták vagyonából, és amikor a heves vérmérsékletű Benyovszky hazatérve fegyverrel próbálta jussát visszaszerezni, Mária Terézia száműzte birodalmából.

Születésének időpontja vitatott Forrás: Wikimedia Commons

Hollandiai és németországi útjain kitanulta a hajózást és a hajókészítést, majd Lengyelországban élő nagybátyja meghívására annak birtokán telepedett le és megnősült. 1768-ban csatlakozott a Nagy Katalin orosz cárnő által trónra segített, a lengyel nemesség „arany szabadságát" megtörni akaró II. (Poniatowski) Szaniszló Ágost király ellen alakult bari konföderációhoz.

A felkelők seregében ezredesi, majd tábornoki rangot elérő Benyovszky 1769. május 20-án sebesülten a kozákok fogságába esett.

Ő alapította a „fővárost" Madagaszkáron

Az oroszországi, kazanyi rabságból megszökött, de elfogták és immár Szibériába, a kamcsatkai Bolsereck telepre deportálták. Az egy évig tartó, gyalog megtett út során kezdte írni naplóját. A művelt és megnyerő Benyovszky elnyerte a helyi kormányzó bizalmát és lányának - akit németre és franciára tanított - szívét, Afanaszját feleségül is vette.

Viszonylagos szabadságát kihasználva 1771 májusában lázadást szított és 96 társával egy elfoglalt hajóval elmenekült, ezt megelőzően kiadott kiáltványuk mintául szolgált a későbbi oroszországi forradalmi mozgalmak számára.

Amikor a jeges tengeren lázadás tört ki ellene, erővel és diplomáciai tehetségével lett úrrá a helyzeten. A szökevények a Kamcsatkai-félszigetet megkerülve eljutottak a Bering-szorosig, ahol a jégzajlás miatt vissza kellett forduljanak. Cook kapitányt hét évvel megelőzve, Alaszka partjait és az Aleut-szigeteket érintve eljutottak Japánba, onnan Formosára (a mai Tajvanra), majd Makaón állapodtak meg, itt halt meg a velük tartó Afanaszja.

A gyűrűsfarkú maki őshazájában, Madagaszkár szigetén veszélyeztetettnek számít Forrás: Nyíregyházi Állatpark

Benyovszky a hajó eladásából szerzett pénzen 1772-ben Franciaországba hajózott.

Sikerült kieszközölnie egy kihallgatást XV. Lajos királytól, aki meggyőzött, hogy ő képes a franciák által régen kiszemelt, stratégiai jelentőségű Madagaszkáron gyarmatot létrehozni. Kétszázötven emberével 1774 februárjában szállt partra, s megalapította a „fővárost", a király tiszteletére elnevezett Louisbourg telepét. Jelentősen hozzájárult a sziget belső területeinek megismeréséhez, utat épített, mocsarakat csapolt le.

Elbeszélése szerint a malgasokat megtanította írni-olvasni, és bár fényűző életet élt, emberséges bánásmódjával annyira megnyerte őket, hogy 1776-ban (legalábbis Benyovszky szerint) ampanszakabévá, királlyá választották.

A valóság ennél jóval prózaibb, királlyá szinte biztosan nem választották, az általa létrehozott telepek nem fejlődtek, a kísérlet megbukott.

Terveket dolgozott ki a fiumei kikötő fejlesztésére

Párizsba visszatérve kegyvesztetté vált, amit ő irigyei, elsősorban a vele személyes ellentétben lévő mauritiusi kormányzó áskálódásának tulajdonított, és lemondott. Mária Terézia kegyelmével élve hazatért Magyarországra, részt vett a bajor örökösödési háborúban, érdemeiért 1778-ban gróffá emelték (a címet már korábban is használta).

Amikor a háború 1779-ben lezárult, a nyughatatlan gróf áthajózott Amerikába,

ahol a függetlenségi háború lengyel hőse, Pulaski tábornok oldalán harcolt, s annak halála után sikertelenül próbálta meg átvenni a lengyel légió vezetését. Újfent hazatérve terveket dolgozott ki a magyarországi vízi és szárazföldi közlekedés, a fiumei kikötő fejlesztésére, de támogatók helyett csak adósságokat sikerült gyűjtenie. 1781-ben ismét a tengerentúlra hajózott, felajánlotta az amerikai kormánynak, hogy idegenlégiót szervez, de ezt a javaslatát is elutasították.

A Benyovszky-kúria Verbón Forrás: Wikimedia Commons/Martin Hlauka (Pescan)

A madagaszkári vállalkozás támogatására azonban sikerült baltimore-i kereskedőket megnyernie.

Az általuk felszerelt hajóval 1785 júliusában szállt partra, s egy francia erőd elfoglalása után Angontsy közelében felépítette Mauritania erődjét. A feldühödött franciák büntetőexpedíciót indítottak ellene, Benyovszky az összecsapásban esett el 1786. május 23-án, s erődje tövében temették el.

Sok értékes anyagot rögzített

Ismertségét nem sokkal halála előtt befejezett, francia nyelvű önéletrajzának köszönheti, bár az abban leírt kalandok hitelessége legalábbis vitatható. A könyv hatalmas siker lett, számos nyelven kiadták, először 1790-ben Londonban angolul, ennek alapján született 1888-ban Jókai életrajza. Benyovszky az egyik legnagyobb magyar hajósnak számít, ő írta le először a St. Lawrence-sziget őslakóit és Okinavát, adott részletes beszámolót Formosáról.

Jó megfigyelőképessége, műveltsége révén sok értékes anyagot rögzített, de földrajzi helymeghatározásai sokszor pontatlanok.

Emlékiratainak címoldala Forrás: Wikimedia Commons/ Mieczysław Lepecki

Rövid, kalandos életét könyvben, filmben, operában, Vivát, Benyovszky! címmel magyar-csehszlovák tévésorozatban és nemrégiben musical formájában is feldolgozták. Az osztrák Kotzebue által kamcsatkai szökéséről írt dráma arról emlékezetes, hogy az 1814. október 19-i baltimore-i előadás előtt énekelték először nyilvánosan az amerikai himnuszt. Benyovszkyt három nemzet, a magyar, a szlovák és a lengyel is magáénak tudja,

2003-ban magyar expedíció állított neki szobrot és emléktáblát Madagaszkáron.

Születésének 280. és halálának 235. évfordulóját, 2021-et Benyovszky-emlékévvé nyilvánították, idén júliusban eddig soha nem publikált, vele kapcsolatos dokumentumok érkeztek a Magyar Nemzeti Levéltárba.

(MTVA Sajtóarchívum)