A természeti veszélyeket többnyire az ember teszi katasztrófává

hurrikán
A trópusi ciklonokat a karibi térségben hurrikánnak nevezik, a pacifikus területeken pedig tájfunként emlegetik
Vágólapra másolva!
Az egymástól nagy távolságra történő katasztrófák is összefüggenek egymással - állapította meg az ENSZ Egyetem nemzetközi kutatócsoportja a 2020-2021-es évben történt tíz pusztító esemény pontos elemzése alapján.
Vágólapra másolva!

Tíz pusztító esemény kapcsolatait vizsgálták

A vizsgálat eredménye illusztrálja, hogy az emberi tevékenység okozta katasztrófák egymással összeköttetésben vannak, egymásra épülnek és megteremtik jövőbeli katasztrófák alapjait - közölte az egyetem szerdán Bonnban.

A vizsgált katasztrófák között voltak az Amazonas térségében pusztító erdőtüzek, az Északi-sarkvidéken tapasztalt hőhullámok, a Kelet-Indiában és Bangladesben pusztító Amphan ciklon, a texasi hideghullám, az afrikai sáskajárás, a bejrúti kikötőben történt robbanás és a koronavírus-járvány is.

A trópusi ciklonokat a karibi térségben hurrikánnak nevezik, a pacifikus területeken pedig tájfunként emlegetik Forrás: AFP

"Nagyon különböző eseményeket választottunk ki. Szándékosan nem csak olyan eseményekre esett a választásunk, amelyek nyilvánvalóan összefüggnek a klímaváltozással" - mondta Sebesvári Zita, az ENSZ Egyetem vezető kutatója.

A jelentés bemutatja, hogyan erősítik egymást kölcsönösen az egyes katasztrófák.

Példaként említik a koronavírus-járványt és az Amphan ciklont.

Tűzoltók dolgoznak a lángok megfékezésén a kaliforniai Ventura megyében Forrás: MTI/EPA/John Cetrino

Amikor a ciklon megjelent a térségben, a távolság és a higiénia miatt aggódva az emberek nem vonultak el a menedékhelyekre, a veszélyes helyeken maradtak. A ciklon maga pedig rontott a járvány elleni harc feltételein, mivel károkat okozott az egészségügyi központokban. A fertőzöttek száma megemelkedett.

Nemcsak a problémák, de a megoldások is összefüggnek egymással

Az afrikai sáskajárás leküzdésére is rossz hatással volt a Covid-19. "A koronavírus miatt késtek vagy egyáltalán nem érkeztek meg a járvány leküzdéséhez szükséges eszközök. A szakértők sem tudtak elutazni a térségbe, vagy késve érkeztek" - fejtette ki a szakértő. A bejrúti robbanás következményeinek kezelését is hátráltatta a járvány, hiszen a kórházak már így is tele voltak.

A pandémia hatásai igen összetettek a tanulmány szerint Forrás: rottonara from Pixabay

A koronavírus egyfajta katalizátora a katasztrófáknak - állapította meg az Interconnected Disaster Risks című jelentés, amely három konkrét okot nevez meg a legtöbb vizsgált katasztrófa felelőseként: ezek az üvegházhatású gázok, a nem megfelelő katasztrófakockázat-menedzsment, valamint a politikai döntések során a környezeti előnyök és költségek nem megfelelő egyensúlyozása. "Végeredményben minden katasztrófa az emberi tevékenységből származik.

Sáskainvázió Kenyában, 2021 februárjában Forrás: AFP/Yasuyoshi Chiba

Ebben az értelemben nincsenek természeti katasztrófák, csak természeti veszélyek. És aztán attól függ, hogyan bánik velük az ember" - fogalmazott a szakember. A jelentés készítői szerint ugyanakkor pozitív dolog,

hogy nemcsak a problémák, de a megoldások is összefüggésben vannak egymással.

Az üvegházhatású gázok csökkenésének "messzire mutató pozitív hatása" lenne. Így minden egyén befolyásolhatja a katasztrófákat a saját viselkedésével.

(Forrás: MTI/dpa)