Halálos cápatámadás történt, egy szörfös az áldozat

cápa
Nagy fehér cápa (Carcharodon carcharias) a dél-afrikai Mossel Bay vizein. A nagy fehér áll a halálos kimenetelű cápatámadások rangsorának élén
Vágólapra másolva!
Egy húszas éveiben járó ausztrál férfit ért halálos kimenetelű cápatámadás Ausztrália keleti partvidékén, Sydneytől 540 kilométerre északra, Coffs Harbour vizein.
Vágólapra másolva!

Későn vették észre az áldozat közelében ólálkodó nagy fehért

Szeptember 5-én vasárnap a Coffs Harbourhoz tartozó Shelly és Emerelad strand közelében ért súlyos, halálos kimenetelű cápatámadás egy helyi illetőségű fiatal férfit. A húszas éveiben járó fiatalembert, aki a part közelében szörfözött, a karján és a felső testén érte a mély, roncsolásos sérülést okozó harapás.

- mondta Chris Wilson, az új - dél -walesi mentőszolgálat tisztviselője.

A környéken korábban még nem történt halálos kimenetelű cápatámadás ( a kép illusztráció) Forrás: Twitter

"A helyiek, és a mentősök legnagyobb erőfeszítései ellenére sem a sikerült azonban újraéleszteni az áldozatot"- tette hozzá Chris Wilson. A harapás okozta mély seb miatt az áldozat súlyos vérveszteséget szenvedett el,

és a kivérzés okozta sokk miatt a helyszínen meghalt.

A támadást megelőző percekben a parti őrség hajójáról észleltek egy, a felszín közelében úszkáló nagy fehér cápát a tragédia helyszínének közvetlen közelében, de a riasztás sajnos, már későn érkezett.

Későn fedezték fel a sekély vízben és a szörfösök közelében ólálkodó nagy fehér cápát ( a kép illusztráció) Forrás: Twitter

A baleset egyik szemtanúja, Aaron Armstrong elmondta, hogy emberemlékezet óta ez volt az első ilyen eset a környéken. A tragédia miatt biztos, hogy sok minden meg fog változni Shelly és Emerald Beach helyi szörfközösségének az életében – vélekedik Aaron Armstrong.

Évente átlagosan 80-100 cápatámadás történik a világtengeren, amelyből 5-10 halálos kimenetelű Forrás: Elter Tamás

A most történt balesetet megelőzően májusban volt az utolsó halálos kimenetelű cápatámadás Ausztráliában, a Sydneytől 226 kilométerre északra fekvő Forster partjainál.

Változatlanul a nagy fehér jelenti a legnagyobb potenciális veszélyt

A cápatámadások számának regionális megoszlását tekintve Ausztrália évtizedek óta a második helyen áll az Amerikai Egyesült Államok mögött a Floridai Természettudományi Múzeum 1958-ban alapított, és a világtengeren történt regisztrált cápatámadások esetleírásait gyűjtő Nemzetközi Cápatámadási Adatbank (International Shark Attack File) adatai szerint.

Nagy fehér cápa (Carcharodon carcharias) a dél-afrikai Mossel Bay vizein. A nagy fehér áll a halálos kimenetelű cápatámadások rangsorának élén Forrás: Elter Tamás

A tavalyi évben regisztrált 57 nem provokált cápatámadás közül 18 történt ausztrál felségvizeken. 2020-ban az áldozatok 61 százaléka a szörfösök közül került ki, és ez az arány évek óta hasonló.

A cápatámadások szempontjából a szörfösök jelentik a legnagyobb rizikócsoportot,

bár ehhez azt is hozzá kell tenni, hogy éves szinten a halálos kimenetelű cápatámadások száma (évente átlagosan 5-10 eset) messze alatta marad a más állati agressziók okozta halálos balesetek számához képest.

Második helyen a tigriscápa (Galeocerdo cuvier) áll Forrás: Elter Tamás

Kutyaharapás következtében éves átlagban húszezren halnak meg világszerte, de méhcsípésben is átlagosan ötezren vesztik életüket, krokodil és alligátortámadás miatt ezren, vízilótámadásban pedig ötszázan halnak meg évente.

A bikacápa (Carcharhinus leucas) a különösen agresszív fajok közé tartozik Forrás: Cultura Creative/George Karbus Photography

A legtöbb halálos kimenetelű nem provokált cápatámadás a nagy fehér (Carcharodon carcharias) számlájára írható,

amit a tigriscápa (Galeocerdo cuvier) követ, a harmadik helyen pedig a bikacápa (Carcharinus leucas) áll. Az óceáni fehérfoltú cápa (Carcharhinus longimanus) szintén a súlyos sérülést vagy halált okozó fajok élmezőnyéhez tartozik.

Az óceáni fehérfoltú cápa is az agresszívan viselkedő cápák közé tartozik Forrás: Marsa Alam Activities

Földrajzilag a legtöbb nem provokált cápatámadás több évtizedes átlagban az Egyesült Államok vizein történik, amit Ausztrália és a Dél-afrikai Köztársaság követ.