A majmok hozzánk hasonlóan lépnek interakcióba társaikkal

bonobó
A bonobók (Pan paniscus) nagyon szociális állatok.
Vágólapra másolva!
Amikor kölcsönhatásba lépünk egymással, hajlamosak vagyunk láthatatlan szabályokat követni. Üdvözölhetjük egymást például automatikusan úgy, hogy „szia, hogy vagy?", amivel jelezzük egy beszélgetés kezdetét; de ha valaki elkezd olyan kifejezéseket használni, mint „jó volt látni", akkor tudjuk, hogy a csevegés a végéhez ért. Eddig azt hittük, hogy mi vagyunk az egyetlen faj, aki ezeket a „társalgási finomságokat" vezette. Mint kiderült, néhány közeli főemlős rokonunk is ezt teszi.
Vágólapra másolva!

A közös elkötelezettség a jelzések cseréjére utal

Egy új tanulmányban a kutatók dokumentálták a majmokat, miközben azok célirányosan jeleket használtak, mielőtt és miután interakcióba léptek volna egymással. A tudósok összesen 1 224 interakciót elemeztek állatkertekben élő bonobók és csimpánzok csoportjaiban; megállapították, hogy ezek az állatok gyakran bámulnak egymásra, és használnak jeleket a kommunikáció kezdeményezésére vagy befejezésére.

Ezt azonban általában az emberi interakciókkal társítjuk.

Az iScience tudományos szaklapban publikált tanulmány szerzői úgy vélik, hogy ezek az eredmények hozzájárulnak a „közös elkötelezettség" eredetének és fejlődésének jobb megértéséhez nemcsak az emberekben, hanem tágabb értelemben a majmokban is; ez olyan folyamatokra vonatkozik, amelyekben közös a szándék és közösen dolgozunk egy közös cél érdekében.

Interakcióba lépésnél finom jelzéseket tesznek Forrás: Getty Images

– mutatott rá Raphaela Heesen, a Durham Egyetem társadalmi megismerés kutatója a ScienceAlert online tudományos portálnak. – Egy egyszerű példa erre a beszélgetés elindítása a kölcsönös üdvözléssel.

A szakemberek hozzátették: ez a viselkedés azonban nem kőbe vésett. Ezért is olyan izgalmas megvizsgálni, hogyan alakult ki.

A bonobókat és a majmokat vizsgálták

A tanulmány vizsgálata szerint a bonobók az esetek 90 százalékában osztottak meg egymással jelzéseket az interakcióba lépés előtt és felvették a szemkontaktust is, míg a csimpánzok ugyanezt a vizsgált esetek 69 százalékában tették meg. Az együttműködés befejezésére irányuló jelzések még gyakoribbak voltak: a bonobók 92, míg a csimpánzok 86 százaléka alkalmazta ezt.

A különböző típusú jelzések olyan gesztusokat jelentettek, mint az érintés, a kéz megfogása, a fejek ütögetése, vagy egymásra nézés az interakciók előtt és után, például az ápolás vagy a játék során.

Az iScience-ben közzétett tanulmány olyan tényezőket is megvizsgált, mint a kapcsolatok közelsége és az interakcióba lépő majmok közötti erő dinamikája. A bonobók esetében minél közelebb kerültek egymáshoz társadalmilag, annál rövidebb volt a "belépési és kilépési" fázis. A szerzők szerint ez azt tükrözi, ahogy az emberek is gyakran kommunikálnak egymással.

A bonobók (Pan paniscus) nagyon szociális állatok. Forrás: https://en.wikipedia.org/wiki/Bonobo#/media/File:6_bonobos_WHCalvin_IMG_1341.jpg

– jegyezte meg Heesen.

Ezzel szemben a társadalmi kötelékek és a barátságok ereje láthatólag nem befolyásolta a csimpánzok közötti interakcióba való lépést, ami a szakemberek szerint a tekintélyelvű hatalmi hierarchiának köszönhető, miközben a bonobó csoportok társadalmi struktúrájukban egyenlőbbek.

A tudósok szerint a jövőben ezért is érdekes lesz tanulmányozni, hogy ez a fajta kommunikáció más fajokban is jelen van-e.