Stabil a fókapopuláció a föld legnagyobb árapálysíkságán

fóka
Egy speciáis eszközt fejlesztettek ki
Vágólapra másolva!
Immár második éve több mint tízezer fókát számláltak a Watt-tenger alsószászországi térségében, a népes fókapopuláció a kevesebb turistának és az optimális időjárásnak köszönhető a szakemberek szerint.
Vágólapra másolva!

A június és augusztus között végzett számlálás során 10 277 fókát jegyeztek fel az Ems és az Elba folyók közötti tengeri térségben, közölték a héten az alsószászországi hatóságok.

Tavaly 10 382 egyedet számláltak, közöttük 2600 fiatal állatot.

A szakemberek szerint az időjárási körülmények a júniusi születési és nevelkedési időszakban optimálisak voltak. A koronavírus-járvány feltartóztatására elrendelt kijárási korlátozások miatt a turisták is később érkezetek a térségbe, ami feltehetően szintén pozitív hatással volt a populáció állapotára.

Az Északi-tengerhez tartozó árapály uralta Watt-tenger az elmúlt évtizedekben több sikertörténetet is megélt: néhány évtizede újból megjelent a szinte teljesen kiirtott kúpos fóka Forrás: Jessica Kendall-Bar, Drs. Dan Costa and Terrie Williams at the Long Marine Lab of UC Santa Cruz

A térségben 1958 óta jegyzik évente a fókapopuláció nagyságát. 1972-ig hajókról számlálták az állatokat, azóta repülőgépekről végzik a megfigyeléseket.

A Watt-tenger az Északi-tenger melléktengere Hollandiában, Németországban és Dániában, amelyet a Nyugati-Fríz-szigetek választ el a nyílt tengertől.

Területe része a Föld legnagyobb összefüggő árapálysíkságjának, amely Európa északnyugati partvidéke és a Fríz-szigetek között terül el.

Megduplázódott a Watt-tenger kúposfóka (Halichoerus grypus) állománya is a természetvédelmi intézkedéseknek köszönhetően az elmúlt évtizedekben. A két legnagyobb állomány az Amrum valamint Helgoland közelében lévő homokpadnál él a schleswig-holsteini Watt-tenger Nemzeti Park legújabb jelentése szerint.

(MTI/dpa/Origó)