Rengeteg műanyagot megeszik a legtöbb fiatal álcserepes teknős

teknős, műanyag
A Queensland partjainál talált álcserepesteknősök és közönséges levesteknősök több mint 80 százaléka evett műanyagot
Vágólapra másolva!
A kutatók azt találták, hogy a Queensland partjainál fogott legtöbb fiatal teknős lenyelt egy bizonyos mennyiségű műanyagot. A Deakin, a James Cook és a Murdoch Egyetemek tanulmánya alapján a part mentén talált közönséges levesteknősök gyomrának 83 százalékában, míg az álcserepes teknősök 86 százalékának szervezetében megtalálható a műanyag.
Vágólapra másolva!

Mark Hamann, a James Cook Egyetem professzora szerint a műanyagszennyezés ma az egyik legsürgetőbb fenyegetést jelenti a tengeri élővilágra.

– mondta Hamann a The Guardian online portáljának. – A műanyag lenyelése és az abba való belegabalyodás fulladást okozhat, és sajnos több alkalommal dokumentálták a tengeri teknősök minden faja esetében.

A Queensland partjainál talált álcserepesteknősök és közönséges levesteknősök több mint 80 százaléka evett műanyagot Forrás: Jonas Gratzer/LightRocket/Getty Images

A kutatók megvizsgálták a gyomor, a belek, a kloáka és a húgyhólyag tartalmát az Indiai-óceánról Nyugat-Ausztráliától és a Csendes-óceántól keletre fekvő Indiai-óceánról. Hamann elmondása szerint az India-óceánon talált egyik teknős gyomrában 343 darab műanyagot találtak, míg egy másikéban, amelyik a Csendes-óceánon él, 144-et tartalmazott.

A műanyagot fogyasztó teknősök aránya jóval magasabbnak bizonyult a Csendes-óceánon, mint az Indiai-óceánon.

Az Egyesült Királyságban található Exeteri Egyetemet is magában foglaló kutatás hétfőn jelent meg a Frontiers in Marine Science tudományos folyóiratban.

A kutatók ebben azt is kiemelték, hogy a kicsi, fiatalkorú teknősök a leginkább veszélyeztetettek,

mert ebben az életszakaszban a leginkább hajlamosak a műanyag lenyelésére a táplálkozási preferenciáik miatt, és ilyenkor keverednek a legtöbbször valamilyen műanyag szemétbe. Az általuk lakott óceáni övezetek ugyanis átfedésben vannak a magas műanyagszennyezettségű területekkel.