Egy tyúk kiscicákon kotlik-videó

kotlós tyúk
Vágólapra másolva!
Amikor három elárvult kiscicának gondoskodásra volt szüksége, egy tyúk vette őket szárnyai alá. Az iraki katona megosztotta videóját közösségi oldalán, ahol a gyakori megosztások kapcsán gyorsan terjedt.
Vágólapra másolva!

Az iraki farmer és katona Goran A. Surchinak, egy egész állatsereglete van otthon: macskák, kutyák, tarka csirkék, kecskék, és különféle vad madarak, és úgy tűnik mind szépen kijön. Közösségi oldala tele van szökdécselő, dolgokon mászó, rajta majszoló és általában egymással elragadóan viselkedő teremtésekkel.

A kurd farmer nyávogást hallott a baromfiházból aggódott, és azt gondolta, a csirkék veszélyben lehetnek. Végtére is a macskák és a csirkék általában nem barátkoznak. Surchi óvatosan megközelítette, amit ő nyivákolás forrásának gondolt: egy műanyag ládát talált egy felborzolt tyúkkal. Aztán rájött, hogy a nyávogás meglepően a csirke alól jön. Amikor felemelte a tyúkot, három kiscicát látott kiscsibék helyett.

A védelmező csirke, Lee a kiscicákat meleg szárnyai alá vette, miután anyukájuk meghalt.

„Később megtaláltuk a kiscicák élettelen anyját. Sajnos egy tóba fulladt egy farmhoz közeli tóban. Bámulatos, hogy úgy tűnt, a csirkénk tudta, mi történt és úgy és így elhatározta, hogy gondoskodik a kiscicákról." – mondja Goran.

Az a zúgolódó morgás, a csirke kotló kotyogása. Amint egy kotló tyúk tojásokat rak, ritkán hagyja el a fészkét, míg ki nem kelnek a kiscsirkék, és mikor elhagyja, végig aggódik, figyelmeztetvén az ellenségeket és még a barátokat is, hogy maradjanak távol. Ez a csirke nagyon aggódott, egy anya odaadásának nincsenek határai. Akár szőrösek, akár tollasok, ezeknek a babáknak szeretetre van szüksége, és ő elkötelezte magát, hogy megvédi őket.

Forrás: https://www.boredpanda.com/chicken-protects-orhpaned-kitties-goran-surchi/?utm_source=google&utm_medium=organic&utm_campaign=organic

Hamarosan a farmról egy másik barátságos macska vállalta magára a gondoskodó kötelességeket, és a kiscicának jól megy sora. Mégis, sosem kóborolnak túl messze adoptált tollas családjuktól.

Onnan tudjuk, hogy egy tyúk kotlós, hogy a szokottnál jobban felborzolja magát, kotyog (mintha magában beszélne, nem a többiekkel kommunikál), ül a fészken, szinte szétfolyva. Ha levesszük a fészekről és letesszük a földre, ott is úgy marad, mintha el lenne gémberedve. A kotlós tyúk nem tojik tojást, arra az időre leáll a tojástermelés. Az ösztöne azt diktálja, hogy a nap 24 órájából 23 órát és 40 percet egy helyben ülve töltsön, szükségleteit visszafogva. Akkor van probléma, ha üres fészken ül és képes 2 hónapot is kotlani és várni a semmire, illetve van, hogy nem termékeny tojáson kotlik.

A közhiedelemmel ellentétben a csirke nem hülye és nem egy húsdarab, ami mellesleg tojást is rak,

hanem egy öntudattal rendelkező, igen intelligens, érző állat, bizonyítja ezt számos tanulmány is.


Az emberek a csirkét egy unintelligens, komplex pszichológiai jellemzők híján lévő állatnak tartják, és ezt a nézetet megerősíti a populáris kultúrában való ábrázolása is, például Disney nagyon hülye Heihei csirkéje.

A tyúkok védelmező anyukák, aggódnak, ha kicsinyeik potenciális veszélynek, kényelmetlenségnek vannak kitéve.


Rosa Rugani, az olaszországi University of Padova kutatója kollégáival egy sor cikket publikált az utóbbi évtizedben. Ezekből kiderült, hogy a csirkék tudnak számolni, jó a memóriájuk, numerikus feladatokhoz igen jó felfogással rendelkeznek.

(Forrás: Daily Paws, Bored Panda, Bese Természetvédelmi Egyesület)