Dermatitis herpetiformis - az autoimmun gluténérzékenység jellegzetes bőrtünete

cölikália
Az autoimmun gluténérzékenység, más néven lisztérzékenység vagy cöliákia nem csak hasi panaszokat okozhat. Jellegzetes az általa kiváltott bőrtünet, a dermatitisz herpetiformis. Nem mindenkinél jelentkeznek a tipikus tünetek úgy, mint hasi fájdalom, puffadás, hasmenés.
Vágólapra másolva!
Az autoimmun gluténérzékenység, más néven lisztérzékenység vagy cöliákia nem csak hasi panaszokat okozhat. Jellegzetes az általa kiváltott bőrtünet, a dermatitisz herpetiformis, melyről bővebben dr. Brezán Edina bőrgyógyász, a Budai Allergiaközpont orvosa nyilatkozott.
Vágólapra másolva!

Sokszor ez az egyetlen tünet

Nem mindenkinél jelentkeznek a tipikus tünetek úgy, mint hasi fájdalom, puffadás, hasmenés. A fel nem ismert autoimmun gluténérzékenység azonban nagyon komoly szövődményeket okozhat. Gyerekeknél a fejlődés elmaradása, vérszegénység, nőknél meddőség, vetélések is jelentkezhetnek. Éppen ezért érdemes figyelni, ha szokatlan bőrtünetek jelentkeznek, mert bizony ezek is jelezhetik a betegséget – figyelmeztet dr. Brezán Edina.

Dermatitis herpetiformis (DH)

Az autoimmun gluténérzékenység bőrtünete a DH, mely gyermekeknél és felnőtteknél, elsősorban 15 és 60 év között egyaránt előfordulhat. A betegségre elsősorban a könyök, térdek és a háton a farokcsont feletti területen csoportosan megjelenő, viszkető hólyagos kiütések hívják fel a figyelmet. Kezdetben hosszabb tünetmentes időszakokat követően a betegség hullámokban kiújulhat.

Az autoimmun gluténérzékenység, más néven lisztérzékenység vagy cöliákia nem csak hasi panaszokat okozhat. Jellegzetes az általa kiváltott bőrtünet, a dermatitisz herpetiformis. Nem mindenkinél jelentkeznek a tipikus tünetek úgy, mint hasi fájdalom, puffadás, hasmenés. Forrás: https://www.allergiakozpont.hu/glutenerzekenyseg

Kivizsgálás és kezelés

A jellegzetes tünetek és az elvégzett bőrminta szövettani vizsgálat alapján az orvos megállapítja a diagnózist. Amennyiben DH igazolódik, el kell végezni a cöliákia kivizsgálását is.

A bőrtünetek gyógyszeres kezeléssel és külsőleg gyulladáscsökkentő krémekkel megszüntethetők. A végleges megoldást azonban az autoimmun gluténérzékenység kezelése jelenti. Dermatitis herpetiformisban szenvedő betegnek szigorú, egész életen át tartó gluténmentes diétát kell tartania. Ennek segítségével nemcsak a bőrtünetek, de a bélbolyhok károsodása és az autoimmun gluténérzékenység szövődményei (pl.vérszegénység, vashiány, csontritkulás, meddőség, lymphomák) is megelőzhetők.

(Forrás: Allergiaközpont
www.allergiakozpont.hu)