Így tudnak a hangyák stabil, beomlásmentes alagutat ásni

hangya
Vágólapra másolva!
A hangyák figyelemreméltó ügyességgel ásnak, képesek akár többrétegű fészkek építésére is, amelyeket egy bonyolult alagúthálózattal kötnek össze. Most egy kutatócsoport röntgenfelvételeket készített annak érdekében, hogy jobban megértse ezt a folyamatot. A közzétett megállapításaik pedig egyszerűen hihetetlenek.
Vágólapra másolva!

Stabil szerkezetet hoznak létre

A tudósokat régóta érdeklik a hangyák, akik tanulmányozzák az állatok kollektív viselkedését. Ahogy arra rámutattak: míg néhány, egymástól távol mozgó hangya „egyedként", addig az egymáshoz közelállók „egységként" viselkednek.

Úgy tűnik, ezek a társas rovarok képesek hatékony közösségbe szerveződni, hogy megvédjék a telepeiket.

José Andrade, a Kaliforniai Technológiai Intézet (Caltech) mérnöke a hangyák építette alagutakat szerette volna felfedezni, miután saját bevallása szerint régóta csodálja a „hangyaboly művészetének példáit".

Különös módszerrel tudták tanulmányozni a hangyák által épített járatokat Forrás: The researchers

– magyarázta Andrade a ZMEScience online tudományos portálnak. – Azon tűnődtem, hogy vajon a hangyák tervezik és ássák-e ki maguknak; persze nem tudjuk megkérdezni őket, de azt gondoltuk, hogy szándékosan így ásnak.

A kutatók sejtették, hogy a hangyák a talaj körül kutatnak és a laza szemeket keresik, hogy azokat eltávolítsák. Ahhoz hasonlították, amikor az emberek Jengát játszanak és kiszedik a laza blokkokat, eltávolítva a kritikus darabokat. Ezek a blokkok egy „előlánc" részei, amelyek a blokkok összeillesztését szolgálják, hogy végül stabil szerkezetet hozzanak létre.

A lehető leghatékonyabban dolgoztak

A PNAS tudományos folyóiratban publikált tanulmány szerint az első lépés a hangyák tenyésztése és a velük való munka megtanulása volt, amely több mint egy évet vett igénybe. A hangyákat egy olyan szerkezetbe telepítették, amit később röntgennel tudtak vizsgálni.

– mondta Andrade. – Ha ezeket a hangyákat egy edénybe rakjuk, néhányan rögtön ásni kezdenek, mások órákig semmit nem csinálnak, néhányan pedig ásnak egy darabig, aztán megállnak és szünetet tartanak.

Még sokat nem tudtunk a hangyák viselkedéséről Forrás: Nicola Delnevo,Edith Cowan University

Miután végre mindent a helyére került, a szakemberek háromdimenziós röntgenfelvételt készítettek a hangyák által készített alagútban. Ez lehetővé tette számukra, hogy

szimulációkat készítsenek és bemutassák a hangyák által elért haladást, miközben beazonosítottak néhány viselkedési mintát.

Ahogy arra a tudósok rámutattak, a rovarok a lehető leghatékonyabban dolgoztak: kiásták az alagutakat a tároló mentén, majd ezután a lehető legegyenesebben folyatták a legmeredekebb pontig, amelyben a szemcsés anyag összegyűjthető volt még az esetleges összeomlás előtt.

A kutatók felfedeztek valamit az alagutak fizikájáról is:

miközben a hangyák eltávolítják a talajszemcséket, megváltoztatták a részecskék fizikai kölcsönhatását az alagútban és annak környékén.

Mindez megerősítette a meglévő falakat és enyhítette a nyomást a szemcsékből az alagút végén, ahol a hangyák dolgoztak.