A zenetanulás segíthet a nyelvtanulásban

kotta, zene, tökéletes zene
Vágólapra másolva!
A nyelv és a zene úgy tűnik, kéz a kézben jár az agyunkban. Egy most publikált, új kutatás szerint a zenével kapcsolatos tevékenységek fokozzák a nyelvtudást azáltal, hogy befolyásolják a beszéd agyban történő feldolgozását. Emellett a nyelvtudás rugalmassága, például egy új nyelv elsajátítása szintén hatással van arra, hogy az agyunk hogyan dolgozza fel a zenét.
Vágólapra másolva!

A Helsinki Egyetem, a Pekingi Normal Egyetem és a Turku Egyetem tudósainak együttműködésében végzett kutatás azt mutatja, hogy erős neurológiai kapcsolat van a nyelv elsajátítása és a zene feldolgozása között.

Bár a Cerebral Cortex tudományos szaklapban publikált tanulmány eredményei némileg korlátozottak a felhasznált résztvevői minta miatt, a szerzők bíznak abban, hogy a további kutatások megerősítik azok érvényességét globális szinten.

A zenetanulás segíthet a nyelvtanulásban és fordítva Forrás: AFP

– mondta Mari Tervaniemi, a Helsinki Egyetem Neveléstudományi Karának kutatási igazgatója a ZMEScience online tudományos portálnak. – A megállapítás egyik lehetséges magyarázata a gyermekek nyelvi háttere, mivel a kínai nyelv megértése, amely egy hangnyelv, nagyrészt a hangmagasság észlelésén alapul.

Hozzátette: a nyelvoktatási programokon való részvétel ezért talán jobban elősegítette a korai idegi hallási folyamatokat, mint a zenei képzés.

A szakemberek 8-11 éves kínai általános iskolás tanulókkal dolgoztak együtt, akiket egy teljes tanév során figyeltek.

Több mint százan részt vettek zenei képzéseken, hogy az segítsen nekik angolul tanulni. A szerzők EEG felvételek segítségével megmérték és rögzítették a gyermekek agyi reakcióit a hallási ingerekre, az iskolai programok befejezése előtt és után.

A zenei képzési órákon a tanulókat kézi jelekből és kottákból is tanították énekelni, míg a nyelvoktatás során kombinálták a szóbeli és az írott angol nyelvű gyakorlatokat.

Mindkettőt hetente kétszer egyórás foglalkozásokon végezték, iskola után és a tanítási órákban is, az egész tanév során.

A nyelvtanulás könnyebbé vált azoknak, akik zenét is tanultak Forrás: Kovács Attila

A tanulmány szerint mindent összevetve az angol képzési programon részt vevő tanulók fejlettebb zenei hangok feldolgozását mutatták az agyukban, különösen a hangmagasság tekintetében.

– magyarázták a kutatók. – Ez a könnyítés leginkább a hangmagasság kódolásában mutatkozott meg.

Az eredmények alátámasztják azt a hipotézist, miszerint a zene és a nyelvfeldolgozás szorosan összefüggő funkciók az agyban. A szerzők szerint ugyanis mind a zene, mind a nyelvgyakorlat segít szabályozni az agyunk azon képességét, hogy érzékelje és felismerje a különböző hangokat.