Tojássárgából készítenek ellenanyagot a koronavírus ellen Pécsett

tojás, tojássárgája
Tojássárgája felhasználásával fejlesztenek a Covid-19 vírussal szemben hatékony ellenanyagot
Vágólapra másolva!
A Pécsi Tudományegyetem (PTE) Szentágothai János Kutatóközpont virológusai is részt vesznek a mohácsi Prophyl Kft.kutatásfejlesztési projektjében, melynek során tojássárgája felhasználásával fejlesztenek a Covid-19 vírussal szemben hatékony ellenanyagot, tájékoztatta az intézmény pénteken szerkesztőségünket.
Vágólapra másolva!

A tudományos világban ismert technikát alkalmazták újszerűen

A Szentágothai János Kutatóközpont Virológiai Nemzeti Laboratóriuma és a Prophyl Kft. évek óta kereste a közös munka ehetőségét, erre azonban eddig nem akadt megfelelő alkalom. A koronavírus-járvány és annak megfékezése viszont megadta a közös célt, tájékoztatott az egyetem.

A mohácsi Prophyl Kft. egyik fő profilja, hogy gyógyszeripari alapanyagként

úgynevezett SPF- illetve vakcinatojást állít elő, amelyeket vakcinák előállítására használnak fel humán- illetve állatgyógyászati gyógyszergyártók.

Ennek a tudásnak, és a Pécsi Tudományegyetem Szentágothai János Kutatóközpont speciális virológiai laboratóriumi hátterének együttes alkalmazása adta azt a lehetőséget, hogy egy, a tudományos világban már ismert technikát újszerűen alkalmazva olyan ellenanyag kerüljön előállításra, ami hatékonyan használható a SARS-CoV-2 vírus ellen.

Tojássárgája felhasználásával fejlesztenek a Covid-19 vírussal szemben hatékony ellenanyagot Forrás: Pinterest

– közölte szerkesztőségünkkel a Pécsi Tudományegyetem. – Mindezt úgy, hogy különféle kombinációkban oltanak be koronavírus fehérjével specifikus kórokozóktól mentes csirkéket.

Hozzátették: az oltás után nem csak az állatok vérében, hanem a tojásaikban is megjelenik a specifikus IgY ellenanyag, amely megfelelő eljárással kivonható a tojássárgájából.

A betegség megelőzését szolgálja a tervek szerint

Ahogy az egyetem hangsúlyozta: a pécsi virológusok kezdettől fogva komoly szerepet vállaltak a projektben, az ellenőrző vizsgálatok és az állatkísérletek megtervezésében is közreműködtek.

A madarak zárt körülmények közötti tartása, oltása és a mintavételek a Prophyl Kft. speciális telephelyén történik, a vér- illetve tojásminták tesztelése azonban már az SzKK-ban. Itt azt vizsgálják a kutatók Prof. Dr. Jakab Ferenc vezetésével, hogy megtalálható-e az említett IgY típusú, SARS-CoV-2 ellen termelődött ellenanyag és az valóban semlegesíti-e a vírust.

Az eddigi kísérletek nagyon jó eredményt mutatnak, így hamarosan - várhatóan szeptemberben - megkezdődhetnek az állatkísérletek is.

Az ellenanyag megfelelő eljárással kivonható a tojássárgájából Forrás: Csortos Szabolcs/PTE

A jelenleg fejlesztés alatt álló koronavírus elleni hatóanyagot a tervek szerint nem vakcinaként alkalmaznák, de mégis a betegség megelőzését szolgálhatná azzal, hogy lokálisan alkalmazható készítményként (például orrspray formájában) a nyálkahártyára juttatva helyileg semlegesíthetné a vírust, így több órán keresztül védhetne a fertőzéstől.