Ez okozhatja a rekorddöntő hőhullámokat

erózió talaj klímaváltozás felmelegedés Farmer in rubber boots standing on dry soil FARMER rubber BOOTS STANDING dry soil ground global warming CLIMATE change impact crops growth yield agronomist MAN male DROUGHT arid agricultural activity
Illusztráció
Vágólapra másolva!
Nemcsak a melegedés mértéke, hanem a gyorsasága is okozhatja azokat a hőhullámokat, amelyek hőmérsékleti rekordokat idéztek elő Kanada nyugati részén és Szibériában a múlt hónapban - állapították meg kutatók a Nature Climate Change című tudományos folyóiratban.
Vágólapra másolva!

Az eredmények szerint valószínűleg még több forró nap vár az emberiségre a következő évtizedekben.

– mondta Erich Fischer, a Zürichi Műszaki Egyetem (ETH Zürich) munkatársa a témában készült ENSZ klímatudományi értékelés vezető szerzője.

Az üvegházhatású gázok kibocsátásának megfékezésére a következő évtizedekben tett erőfeszítések kifizetődnek a későbbiekben Forrás-Illusztráció: Science Photo Library via AFP/IGOR STEVANOVIC / SCIENCE PHOTO LIBRARY/Igor Stevanovic / Science Photo

A kanadai Brit Kolumbiát érintő hőhullámban a hőmérséklet 49,6 Celsius-fokra emelkedett, ez több mint 5 Celsius-fokkal több, mint a Kanadában addig valaha mért legmelegebb nap hőmérséklete.

A melegedés jelenlegi mértéke - évtizedenként mintegy 0,2 Celsius-fok - valószínűleg változatlan marad a következő legalább 10-20 évben

függetlenül attól, milyen gyorsan képes az emberiség csökkenteni a globális felmelegedésért felelős szénszennyezést, figyelmeztettek a kutatók.

Az üvegházhatású gázok kibocsátásának megfékezésére a következő évtizedekben tett erőfeszítések azonban kifizetődnek a későbbiekben.

Eddig a tudósok elsősorban arra összpontosítottak, hogy mennyit emelkedett a hőmérséklet a referenciaként használt időszakokhoz képest, nem pedig arra, milyen gyorsan növekedett a hőmérséklet.

Klímaváltozás nélkül arra lehetne számítani, hogy a hőmérsékleti rekordok egyre ritkábbakká válnának. Fisher szeirnt ha a globális átlaghőmérséklet stabilizálódik, például a párizsi egyezményben kitűzött cél szerint a 19. századi érték felett 1,5 Celsius-fokkal nő, a drámai új rekordok jóval ritkábbak lennének.

A klímaváltozás megnövelte a nyarak hosszát például Ausztráliában Forrás: AFP/Peter Parks

– véli a szakértő.

Ha az üvegházhatású gázok kibocsátásának jelenlegi mértéke változatlan marad, 2100-re az átlaghőmérséklet 3 Celsius-fokkal is emelkedhet.

(MTI/AFP)