Élénk rózsaszínűvé vált az az argentin lagúna vize

lagúna, rózsaszín
Bizarr színűvé vált a lagúna vize
Vágólapra másolva!
Az argentin déli Patagónia régiójában egy lagúna élénk rózsaszínűvé vált. A szakértők és aktivisták a kivitelre szánt garnélarák megőrzéséhez használt vegyi anyag szennyezést okolják a feltűnő, de bizarr jelenségért.
Vágólapra másolva!

A színt a halgyárakban alkalmazott antibakteriális termék, a nátrium-szulfit okozza. Az aktivisták ezt vádolják a Korfo-lagúnát tápláló Csubut-folyó és a régió egyéb vízforrásainak szennyezéséért. A lakosok már régóta panaszkodtak a kellemetlen szagokra és egyéb környezeti problémákra a folyó és a lagúna környékén.

Bizarr színűvé vált a lagúna vize Forrás: Daniel Feldman/AFP

– mondta Pablo Lada környezetvédelmi aktivista az AFP-nek, amit a ScienceAlert online tudományos portál idéz. – A lagúna a múlt héten rózsaszínűvé vált, és a színe vasárnap óta nem változott.

Federico Restrepo környezetvédelmi mérnök és virológus megerősítette, hogy a szín a halhulladékban lévő nátrium-szulfit miatt következett be, amelyet a törvény szerint a lerakás előtt kezelni kell.

A hulladék lerakására a korfói lagúnába a tartományi hatóságok adtak engedélyt a gyáraknak. A tartomány környezetvédelmi ellenőrzésének vezetője szerint a vöröses szín nem okoz kárt, és néhány nap múlva eltűnik.

A tudósok azonban nem értenek vele egyet, akik úgy vélik, hogy egy ilyen komoly dolgot nem lehet elbagatellizálni.

Az exportra szánt halakat feldolgozó üzemek, főként garnélarák és szürke tőkehal, több ezer munkahelyet teremtenek a mintegy 600 ezer embernek otthont adó Chubut tartományban. Az Argentína atlanti joghatósága alá tartozó vizeken több tucat külföldi halászati társaság működik.

A halfeldolgozó cégek azonban nem akarnak fuvardíjat fizetni azért, hogy a hulladékot egy több tíz kilométerre található tisztító telepre vigyék, vagy építsenek egyet közelebb.