A Föld harmadik legnagyobb gyémántja Afrikában került elő

Mokgweetsi Masisi, gyémánt
A botswanai elnök, Mokgweetsi Masisi a gyémántot tartja a kezében 2021. június 16-án a botswanai Gaborone-ban
Vágólapra másolva!
A botswanai bányászok lenyűgöző, 1098 karátos gyémántot tártak fel. Az előzetes elemzés szerint a kő a világ harmadik legnagyobb drágakő minőségű gyémántja a Cullinan gyémánt után, amelyet 1905-ben Dél-Afrikában fedeztek fel, és a Lesedi la Rona-t követően, amelyet 2015-ben Botswanában találtak.
Vágólapra másolva!

Az óriás drágakövet még június 1-jén fedezték fel a dél-botswanai Jwaneng bányában, amelyet a világ legértékesebb lelőhelyének tartanak.

A méretes gyémánt a Debswana vállalat öt évtizedes történelme során valaha felfedezett legnagyobb gyémánt.

Botswana Afrika vezető gyémántgyártója és itt található az a bánya is, ahol 2015-ben előkerült a világ második legnagyobb gyémántja. Az 1109 karátos kő a Lesedi La Rona nevet kapta. A Föld legnagyobb gyémántja, az úgynevezett Cullinan nagyobb, mint a két második helyezett együtt: ez a kő 3106 karátos, és 1905-ben fedezték fel Dél-Afrikában.

A botswanai elnök, Mokgweetsi Masisi a gyémántot tartja a kezében 2021. június 16-án a botswanai Gaborone-ban Forrás: AFP via Getty Images/Monirul Bhuiyan

A titáni méretű drágakövet 1908-ban körülbelül száz darabra vágták, majd a legnagyobb, 530 karátos darabot Londonba szállították, ahol a brit koronaékszerek egyikét díszíti.

Az új gyémánt pontos értékét a következő hetekben fogják a szakemberek eldönteni. A Diamond Trading Co. Botswana értékelése néhány hét múlva esedékes. Botswana állami gyémántkereskedelmi cége (Okavango Diamond Co.) ekkor döntheti e azt is, hogy megvásárolja vagy hagyja, hogy eladják, jelentette a Bloomberg.

– mondta Rachel Mothibatsela, a Debswana társaság szóvivője a LiveScience online tudományos portálnak.