Hátborzongató mélytengeri szörny támadt egy tengeralattjáróra - videó

Vágólapra másolva!
Az óriáskalmárokat idáig leginkább csak a legendákból ismertük, felvételek alig készültek a hatalmas mélytengeri állatról. Most egy kutatócsoportnak köszönhetően élve sikerült lencsevégre kapni a bestiát - tudósít a Live Science tudományos portál.
Vágólapra másolva!

Az óriáskalmárok (Architeuthis dux) a bolygó legnagyobb élőlényei közé tartoznak, testhosszuk a 14 métert is elérheti. Ennek ellenére szinte lehetetlen felvételt készíteni róluk, ügyesen rejtőzködnek, így gyakran csupán elpusztult példányokat tudnak tüzetesebben vizsgálni a szakemberek.

A lehetetlennek gondolt vállalkozás azonban ezúttal sikerült, és végre le tudtak kamerázni egy élő óriáskalmárt. A Deep Sea Research Part 1: Oceanographic Research című szakfolyóiratban nemcsak a felvételt tették közzé a tudósok, de azt is elmagyarázták, miért tudnak olyan hatékonyan elrejtőzni a kíváncsi szemek elől ezek az óriási szörnyek.

Két felvétel is készült az állatról, annak természetes élőhelyén, 600 méter mélyen: az egyik videó 2012-ben, a másik 2019-ben látott napvilágot.

Így csapták be az óriáskalmárt

A tanulmány szerzői szerint az állat rejtőzködését leginkább gigászi nagyságú szemei segítik.

Látószervei nagyjából akkorák, mint egy kosárlabda.

Nem véletlenül nőttek ekkorára: a tenger mélyén szinte teljes a sötétség, a méretes szemek viszont még ilyen környezetben is lehetővé teszik a látást. A nagy látószervek ugyanakkor sokkal érzékenyebbek az erős fényekre, így hamar kiszúrják a tudósok erősen kivilágított kutatójárműveit is.

Ezért a szakértők ezúttal cselhez folyamodtak: a kívánt mélység elérésekor egyszerűen kikapcsolták automata tengeralattjárójuk világítását, és mozdulatlanná tették az eszközt, hogy ne keltsen felesleges rezgést a vízben. A kamerát élénk fehér fény helyett halovány vörös fénnyel világították meg, amit nehezebben észlel az óriáskalmár. Az állatot ugyanakkor a jármű karjaira szerelt kékes fényű, leginkább medúzára emlékeztető körlámpával csalogatták a tengeralattjáróhoz.

A trükk azért vált be, mert a mélytengeri állatok többségének látása monokromatikus, a vörös helyett a kék fény hullámhosszára érzékenyek.

A módszerrel 2012-ben és 2019-ben is sikerült lefilmezni az óriáskalmárt, ami villámgyorsan próbálta támadni a számára potenciális zsákmánynak tűnő kéken izzó lámpákat.

A tudósok remélik, hogy hasonló módon több óriáskalmárt is le fognak filmezni a jövőben.

(Live Science)