Mi történne, ha egy idegen civilizáció kozmikus jeleit észlelnénk?

idegenek
Az idegenek elválaszthatatlanok az UFO-történetektől
Vágólapra másolva!
A földönkívüli intelligens élet nyomait kereső SETI-program kutatói biztosak benne, hogy csak idő kérdése, míg felfedezünk egy olyan, a kozmoszból érkező jelet, ami azt bizonyítja, hogy létezik máshol is a magasan fejlett intelligencia. De mi történne, ha valóban észlelnénk egy távoli civilizáció jeleit? Létezik-e, és ha igen, mi a protokoll erre az egyelőre még hipotetikus esetre?
Vágólapra másolva!

Nem lehetne titokban tartani egy idegen civilizáció felfedezését

A tudósok eddig még nem találtak semmilyen meggyőző bizonyítékot a földön kívüli biológiára. A lehetséges távoli idegen civilizációk nyomait kutató SETI 1997-ben megfigyelt egy roppant érdekesnek tűnő jelet. Bár ezt az adást először földönkívüli eredetűnek gondolták, ám hamarosan kiderült, hogy nem idegenektől származik, hanem a SOHO napkutató műhold telemetria jele.

A SOHO napkutató műhold művészi ábrája Forrás: Wkimedia Commons /NASA

De mi történne, ha tegyük fel a jövő héten, vagy jövőre valóban fognánk egy kétség kívül földönkívüli civilizációtól származó jelet a kozmoszból?

A SETI azt tanácsolja, hogy először is mellőzzük az összeesküvés-elméleteket.

Szép számmal akadnak, akiknek az a meggyőződése, hogy ha a SETI kutatói idegenekre utaló bizonyítékot találnának, elhallgatnák és titkosítanák a hírt, valószínűleg a szövetségi kormány nyomására. Csakhogy a SETI nem a kormány intézménye, hanem egy Kalifornia állam területén működő nonprofit szervezet.

A SETI kutatási projektje ráfióteleszkópokkal pásztázza az univerzumot, idegen civilizációk jelei után kutatva Forrás: Seth Shostak/SETI Institute

Ráadásul, amennyiben egy asztrofizikus rejtélyes jeleket érzékelne, az első dolog, amit tenne, hogy azonnal kapcsolatba lépne más obszervatóriumokkal, hogy segítsenek megerősíteni a felfedezést. Így már kezdet kezdetén egy csomó ember tudna erről; a titkosság tehát sem eshetőség, sem pedig politikai döntés kérdése.

Ezek nem tébolyultak, hanem minden reggel munkába igyekvő normális emberek

Sokan úgy vélik, hogy egy ilyen hírtől pánikba esne a nyilvánosság, de a SETI erre a feltevésre azt válaszolja, hogy először mindenki tegye fel magának a kérdést: egy több ezer vagy milliónyi fényévről érkező megerősített jel miatt vajon kirohanna-e az utcára, vagy úgy kiborulna, hogy nem tudná kezelni ezt a hírt?

Úgy vélik, hogy ez egyáltalán nem valószínű. Valójában 24 éve már átesett a világ egy releváns kísérleten arról, hogy vajon hogyan reagálna a nyilvánosság egy ehhez hasonló esetben.

A Maffei 2 galaxis. A matematikai logika alapján rengeteg fejlett civilizáció létezhet az univerzumban Forrás: NASA/JPL-CalTech

1996-ban felröppent a hír, hogy fosszilizált mikrobákat találtak egy olyan meteoritban, ami eredendően marsi lejtőtörmelékből származik, és, ami sok ezer éve hagyta el a vörös bolygót, egy nagyobb becsapódási esemény következtében.

Az ALH84001 jelű meteorit egy kis marsi minta volt, ami látszólag olyan mikrobák maradványait zárta magába,

amelyek – az akkori feltételezés szerint - egykor a bolygó tengereiben úszkálhattak.

A NASA Perseverance Mars-járója az egykori élet nyomait kutatja a vörös bolygón Forrás: MTI/EPA/NASA/JPL-Caltech/MSSS/-

Ez a hír valódi szenzációként robbant, de mégis, a nagyközönség nyugodt maradt a földön kívüli élet nyomainak hírére. (Az alapos vizsgálatok később cáfolták a „marsi fosszíliák" létét.) A felmérések szerint az emberek egyharmada szilárd meggyőződéssel hiszi, hogy a Föld most is idegenek által látogatott, akik rendszeresen felbukkannak a sztratoszférában, ufóként nyilvántartott csészealjaikban. „És ezek nem tébolyultak, hanem minden reggel munkába menő emberek"- írja a SETI.

Protokoll a pánik, és az idegeneknek küldendő kontrollálatlan válasz elkerülésére

Pánik eddig ugyan még nem volt, de vajon létezik-e valamilyen formális terv arra az esetre, ha bizonyossá válna, hogy földönkívüli civilizáció nyomaira bukkantak? Az 1980-as években a SETI programot elindító egyik fizikust, John Billinghamet különösen érdekelte az a kérdés, hogy vajon mik lennének annak a társadalmi következményei, ha földönkívülieket találnának.

A közelmúlt leghíresebb UFO-felvétele, amit az USS Nimitz repülőgéphordozó fedélzetéről felszállt F-18-as vadászgép fedélzeti kamerája rögzített. A kép a titokzatos repülő tárgyról készített kinagyított és számítógéppel javított felvétel Forrás: History.com

Billingham ezért informális és formális megbeszéléseket szervezett a kutatás társadalmi következményeiről. ( Az 1992-ben tartott munkaértekezlet jegyzőkönyvét publikálták is.) A kutató arra a következtetésre jutott, hogy az idegenek kérdését övező paranoia és a hidegháborús verseny miatt egy protokollt kellene létrehozni, amelyben lefektetik azokat a lépéseket, amiket akkor kellene megtenni, ha egy idegen civilizáció létét bizonyító jelet találnának.

1989-ben ezért megakották a Declatation of Principles Concerning the Conduct of the Search for Extraterrestrial Intelligence elenevezésű dokumentumot, amely azokat az elveket rögzíti, amiket a földönkívüli intelligencia kutatásakor kell figyelembe venni.

Az idegenek elválaszthatatlanok az UFO-történetektől Forrás: Pinterest/Wolff

A dokumentumot alapvetően abból a célból alkották meg, hogy a hidegháborúban szemben álló szuperhatalmak egyike se próbáljon meg információt monopolizálni a SETI észlelésivel kapcsolatban. A nyilatkozatnak nincs jogszabályi ereje, és nem is minden SETI kísérletet végző csoport írta alá a dokumentumot.

Az ENSZ szintén kevés érdeklődést mutatott e kezdeményezés iránt.

Mindazonáltal a nyilatkozat de facto útmutatóvá vált arra, hogy milyen intézkedéseket kell tenni egy távoli civilizációra utaló jeltalálás után. Mivel az eredeti nyilatkozat több pontja is homályos és önellentmondásos volt, ezért az IAA (Internaional Academy of Astronautics) létrehozott egy rövidebb és világosabb változatot 2010-ben, amely, akárcsak az elődje, kevés feltételt tartalmazott.

A SETI programban használt egyik rádióteleszkóp (NRAO Robert C. Byrd Green Bank teleszkóp) Forrás: nrao.edu

Az egyik alapvető kikötés szerint egzakt módon kell igazolni, hogy valóban egy földönkívüli civilizációtól származik a forrás, a második, hogy be kell jelenteni a felfedezést a világnak, a harmadik pedig, hogy mindaddig ne továbbítsanak választ, amíg egy szélesen reprezentatív nemzetközi testülettel, mint amilyen például az Egyesült Nemzetek Szervezete, nem tartottak előzetes konzultációt.

Korántsem lenne zökkenőmentes nyilvánosságra hozni, hogy léteznek az idegenek

A hamis riasztásokkal és álhírekkel kapcsolatos eddigi tapasztalatok megmutatták, hogy egy ilyen típusú felfedezés azonnali következményeit nem lehet a dokumentumban megfogalmazott egyszerű módon kezelni. Minderre jó példa, amikor 1997-ben egy olyan jelet detektáltak,

amelyről egy bő napig úgy tűnt, hogy valódi, és földönkívüli civilizációtól származik.

Mivel a SETI projekt nem titkos, ezért az észlelés gyorsan ismertté vált a kutató közösségen kívül is. A jel felfedezését követő 15 órán belül például már a New York Times telefonált a SETI-nek az esetről érdeklődve.

Különösen az 1950-es években csapott magasra az ufo-láz. Nyitott kérdés, hogy milyen társadalmi hatása lenne annak, ha bebizonyosodna, sikerült egy távoli idegen civilizáció jeleit fogni Forrás: Dreamstime

Ez pedig azt mutatja, hogy az események nyilvánosságra hozatalának folyamata korántsem olyan fegyelmezett mederben zajlik, mint ahogyan a nyilatkozatban feltételezték. A hipotetikus jel azonosítását egy olyan , akár napokig vagy hetekig tartó periódus követi, amikor a SETI - kutatók és mások is azon dolgoznak, hogy megerősítsék a jel eredetiségét, ám de arra kell számítani, hogy a média már ezalatt a kritikus szakasz alatt is végig cikkezni fog az ügyről.

A Roswell Daily Record cikke az 1947 júliusi világhíres állítólagos repülő csészealj szerencsétlenségéről. A média mindig kitüntetett figyelmet szentelt az idegenekkel kapcsolatos híreknek és találgatásoknak Forrás: Wikimedia Commons/Roswell Daily Record

Megelőzendő e kaotikus helyzetet, az IAA SETI Permanent Committee nevű bizottsága létrehozott egy albizottságot abból a célból, hogy kezelje a jel észlelése utáni forgatókönyveket.

Sokan úgy vélik, hogy az idegenek már itt vannak Forrás: Photononstop/Infra

A csoport úgy vélte, hogy kívánatos lenne elindítani egy olyan internetes oldalt, amelyen legitim SETI csoportok posztolhatnának információkat az érdekesnek tűnő jelekről. Az oldal hasznos lenne más SETI csoportok és a média számára is,

mert egyfajta megvesztegethetetlen autoritásként szolgálna bármely felfedezett jel tekintetében.

Sajnos azonban ez az ötlet nem realizálódott. A fenti példák némi támpontot adhatnak ahhoz, hogyan gondolkozzunk egy idegen civilizációtól származó jelre adott azonnali reakciókról.

"Route of Aliens" - az a nevadai út, ami a híres-nevezetes szupertitkos 51-es körzet közelében van Forrás: Wikimedia Common/Kvasir/Ljthefro

Egy lehetséges földönkívüli intelligencia létezésének hosszú távú társadalmi következményeit azonban nehéz felmérni. Természetesen egy ilyen felfedezés azonnal bebizonyítaná, hogy az élet olyan folyamat, amely sok távoli világban is kialakult, és hogy az intelligenciává válásának nem nulla a valószínűsége - ezek az elképzelések azonban jelenleg nem többek még vonzó hipotéziseknél.