Így teszik az ókorihoz hasonlatossá a római Colosseum küzdőterét

Colosseum
A Colosseum mellett nyitották meg az új régészeti parkot
Vágólapra másolva!
Speciális, több mint háromezer négyzetméter alapterületű mobil-faburkolatot kap a római Colosseum híres arénája, ahol a gladiátorok és a vadállatok csaptak össze egykor erőszakos harcok során. Az újjáépítéssel helyreállítják azt a színpadot, ahol a gladiátorviadalokat tartották az ókori Rómában, ami egyfajta visszahúzható padlót kap.
Vágólapra másolva!

A Colosseum látogatói a tervek szerint az aréna közepéről csodálhatják meg az ókori építmény fenségességét. Pont úgy, ahogyan az évszázadokon keresztül, egészen a 19. századig lehetett.

– mondta Dario Franceschini olasz kulturális miniszter a The Guardian online portálnak, amit a LiveScience idéz. – A régészek még a 19. század elején eltávolították az utolsó aréna padlóját, hogy feltárják és helyreállítsák az alatta lévő titkos alagutak hálózatát, ám a padlót soha nem cserélték ki teljesen.

Csúcstechnológiás lesz az újjáépített Colosseum Forrás: Wikimedia Commons

A Kulturális Minisztérium most 18,5 millió euró (6,7 milliárd forint) értékű szerződést adott az olasz Milan Ingegneria mérnöki cégnek az új padló tervezésére, és bejelentette, hogy a munkát 2021 végén kezdik és várhatóan 2023-ban fejezik be.

A csúcstechnológiával készülő rendszer lehetővé teszi, hogy az ikonikus emlékmű földalatti részei láthatók legyenek.

A több mint háromezer négyzetméternyi padló olyan fa lécekből készül, amiket lehet forgatni, miközben hagyja beszűrődni a fényt és a levegőt a kamrákba. A hipogeumnak nevezett terület földalatti alagutak és kamrák hálózata, ami egykor vadállatokat, rabszolgákat és bűnözőket rejtett, mielőtt azok csatába indultak volna a fenti emeletre.

Gladiátor küzd egy oroszlánnal egy korabeli ábrázoláson Forrás: Wikimedia Commons

A tárcsák, a felvonók és a rámpák tették lehetővé a játékok szervezőinek, hogy a gladiátorokat és az állatokat az aréna különböző területeire emeljék, meglepve a nézőket és feszültséget generálva a játékok során.

A Colosseumot időszámításunk után 70 és 80 között építették, amit gladiátor- és állatviadalok színhelyének tervezték.

A korhoz képest hatalmas méretű nézőtömeg, akár 75 ezer ember befogadására volt képes és több mint 450 éven át működött arénaként.