Új magyar innováció a védőmaszk és orvosi kesztyű előállításban

Vágólapra másolva!
A pandémia visszaszorításához a sikeres oltási kampány mellett változatlanul fontos a megelőzés, illetve a körültekintő védekezés, aminek a vakcinán kívül a védőmaszk és az orvosi kesztyű a két legfontosabb eszköze. A METRIS 3D Kft kormányzati támogatással megvalósított fejlesztése lehetővé teszi, hogy Magyarország önellátóvá váljon a hazai technológiával és gépsorokkal, valamint autonóm alapanyaggyártással, az EU-s normatíváknak megfelelő orvosi minősítésű védőmaszkok és gumikesztyűk gyártásában. A járványügyi védekezés szempontjából fontos projektről Thurzó Miklós, a METRIS 3D Kft. ügyvezetője nyilatkozott az Origónak.
Vágólapra másolva!

Miért fontos a hazai járványügyi védekezés szempontjából az orvosi védőkesztyűk itthoni előállítása?

A COVID-járvány az egész világon, így hazánkban is új kihívás elé állította az egészségügyi ellátórendszert, ami értelemszerűen kiterjed az eszköz ellátottságra is. Amit talán az utcán kevésbé lehet látni, hogy a pandémia miatt rendkívül megugrott az orvosi védőkesztyűk iránti igény az egészségügyi szektorban, és a korábbiakhoz képest, a köznapi életben is.

Thurzó Miklós és Balázs Roland, a vállalkozás vezetői speciális innovációval biztosítják a nyersanyag függőség megszüntetését Fotó: Hirling Bálint - Origo

A globálisan megnövekedett igény miatt ezen a területen is hiány alakult ki, mert a hagyományos alapanyag-szállítók, mint amilyen például Malajzia, a latexhez szükséges kaucsuk legnagyobb termelője,

egyszerűen nem tudnak lépést tartani az óriásira növekedett kereslettel.

Tudni kell, hogy az egészségügyben, az orvosi ellátásában a latex alapanyagú védőkesztyűk számítanak a legelterjedtebbnek.

A legkorszerűbb technikával folyik a gyártás Fotó: Hirling Bálint - Origo

E kitettség redukálása érdekében született meg az ötlet, egy teljesen hazai, saját fejlesztésű és gyártású nem kaucsuk alapú alapanyagbázis, valamint az ezen alapuló kesztyűgyártó kapacitás megteremtésére.

Miben különbözik a magyar fejlesztésű orvosi gumikesztyű a hagyományos latex alapú védőkesztyűktől?

Legelőször is abban, hogy ennek az előállításához nincs szükség a trópusi gumifa-ültetvényeken termelt kaucsukra. A hazai fejlesztésű kesztyű elasztikus tulajdonságai kiválóak, a repedés illetve átszúrás védelme pedig megegyezik a latex kesztyűével,

ezen kívül kitűnően ellenáll a savas-lúgos környezetnek, az olajnak, és más vegyi anyagoknak.

További előnye, hogy rendkívül ellenálló a hőhatással szemben, - 40 foktól + 108 Celsius fokig terjedő hőmérsékleti intervallumon belül teljes védelmet biztosít.

Egy nap alatt annyi alapanyagot tudunk legyártani, amennyiből 400 ezer kesztyű állítható elő Fotó: Hirling Bálint - Origo

A kesztyű tehát olyan saját fejlesztésű, almil –nitril- butadién bázisú szintetikus anyagból készül, méghozzá külföldi kitettség nélkül, amit teljes egészében idehaza, és itthoni alapanyagokból tudunk előállítani. Szemléltetésképpen hagy mondjam el, egy nap alatt annyi alapanyagot tudunk előállítani, amiből 400 ezer kesztyű gyártható le.

Több mint tízmillió kesztyű lesz a havi kapacitás Fotó: Hirling Bálint - Origo

A havi kapacitás pedig hozzávetőleg 12 millió pár orvosi kesztyű lesz.

Már a gyártás elindításakor meglesz a kapacitásunk a teljes országos igény lefedésére,

amihez nem árt tudni, hogy az egészségügyben egy-egy orvos naponta átlagosan 10-15 kesztyűt használ el.

Várhatóan mikor fog elkezdődni az alapanyag illetve a védőkesztyű gyártás?

A szintetikus alapanyag előállítása és a kesztyűgyártás egymásra épülő, de két különböző üzemben zajló folyamat. A cégünk két évtizede foglalkozik ipari automatizálással, ezért tűnt logikus lépésnek olyan beruházásba fogni, ahol a gépgyártási tapasztalatainkat kamatoztatva magunk építjük fel a nitrilkesztyű gyártó üzemet is.

A gépgyártási tapasztalatokat is felhasználva építik fel az új nitril alapanygú kesztyűgyártó üzemet Fotó: Hirling Bálint - Origo

A gyártást előre láthatóan idén július közepétől indítjuk el. A projektet a kormányzat is jelentősnek tartja, amire figyelemmel a projekt - ez alatt a maszkgyártást is értve – állami támogatást kapott. A járványügyi védekezés szempontjából nagy előrelépés lehet az ország számára, hogy önellátóvá válhatunk ezekből a jelenleg még nagyrészt importból beszerzett védőeszközökből.

Vannak-e még, és ha igen, mik az ígéretesebb fejlesztéseik?

Az egyik, szintén részben a járványhoz kapcsolódó fejlesztésünk egy olyan nagy hatású és rendkívül olcsó fertőtlenítőfolyadék előállítása, amely teljes egészében biosemleges, ezért például a játszótereken ugyanúgy használható lesz, mint a műtőkben.

Thurzó Miklós, a Metrix 3D Kft. ügyvezető igazgatója Fotó: Koncz Márton - Origo

Egy másik projektünk a hidrogéncellás energiatárolási technológiát fejleszti, amely reményeink szerint például akár a nap, akár a szélenergia előállításból extra elektromos energiát lesz képes hidrogéncellákban tárolni, továbbá számításaink szerint elektromos meghajtáshoz felhasználva, négyszer akkora hatótávolságot fog biztosítani, mint a jelenlegi lítium akkumulátorok.