Rekordhosszú utat tett meg egy angliai kakukk

Kakukk (illusztráció)
Vágólapra másolva!
Rekordhosszú utat, több mint 92 600 kilométert tett meg, majd hazatért Angliába egy jeladóval ellátott kakukk.
Vágólapra másolva!

A PJ nevű madár ötödször tette meg vándorútját Afrika és Anglia között, mióta 2016 júniusában a suffolki King's Forestben műholdas jeladót erősítettek rá. Több mint 92 600 kilométert repült, mióta a jeladóval követik, és ő az első, amelyik a brit ornitológusok szervezete (BTO) projektjének 2011-es indulása óta elérte ezt a távot.

PJ tízszer repült el a Szahara sivataga, a marokkói Atlasz-hegység, valamint a francia és spanyol Pireneusok fölött - közölte a BTO. A kakukk egyéves volt, amikor a jeladót megkapta, idén nyáron tölti be a hatot, ezzel megközelíti a meggyűrűzött kakukkok angliai korrekordját, ami hat év és 11 hónap. A csúcstartó madár 1983-ban pusztult el.

A kakukk nyári lakója az Egyesült Királyságnak, ahol a nőstények tojásaikat más fajok fészkeibe csempészik, arra késztetve a fészek gazdáját, hogy költsék ki a kakukktojást és neveljék fel a fiókát.
A jeladós projekt azért indult, hogy megfejtsék, mi állhat az állomány csökkenése hátterében. Idén nyáron 12 újabb madarat látnak el jeladóval.

Kakukk (illusztráció) Forrás: Biosphoto via AFP/Steen Drozd Lund

Az Egyesült Királyságban tojást költő kakukkok száma több mint kétharmadával, Angliában majdnem háromnegyedével csökkent az elmúlt 23 évben a BTO szerint.

A projekt vezető tudósa, Chris Hewson elmondta, izgalommal várták haza PJ-t idén is.

- magyarázta Hewson.

A kutató szerint rugalmassága segíthette a túlélést, így tudta kikerülni egy-egy útvonal kedvezőtlen körülményeit. A BTO portálján szinte valós időben követhető a kakukkvándorlás.

(MTI/dpa)