Afrodiziákumként használják a világ legnagyobb gyümölcsmagját

tengerikókusz
Évente több ezer tengerikókuszt adnak el szuvenírként
Vágólapra másolva!
A Coco-de-Mer, más néven tengerikókusz vagy kettős kókuszdió igencsak ritkának számít a világon: a növény ma már mindössze a Seychelle-szigetek két szigetén nő. Alig találták azonban meg, máris meg kell menteni. A növényt ugyanis veszélyeztetettnek nyilvánította a Természetvédelmi Világszövetség (IUCN) a vörös listáján.
Vágólapra másolva!

A gigantizmus lenyűgöző esete

A Seychelle-szigeteken sok hiedelem övezi ezt a kettős termésű pálmát. Az egyik monda szerint a gyümölcs magja lehetett az édenkerti tudás fájának a gyümölcse. Ez a világ legnagyobb növényi termése, aminek tömege elérheti a 18, de akár a 30 kilogrammot is.

A tengerikókusz mag héját ajándéktárgyként is eladják Forrás: Yasuyoshi Chiba/AFP via Getty

– mondta Katy Beaver, a szigetek növényszakértője a The Guardian online portálnak, aki évek óta tanulmányozza a ritka pálmát. – Az akár harminc méter magas fán a világ legnagyobb és legnehezebb gyümölcsei teremnek, benne a maggal, ami a gigantizmus lenyűgöző esete.

A mag szuggesztív alakja szintén nagy figyelmet kapott, ezért erotikus szuvenírként is árulják.

Évente több ezer tengerikókuszt adnak el szuvenírként Forrás: Pinterest

A folklór és a legendák övezte pálma a Seychelle-szigetek 115 szigete közül csak kettőben – Praslinben és a közeli Curieuse-ban – nő természetes környezetében. Napjainkban már csak mintegy 8000 fával találkozhatunk itt, ezért a növényt veszélyeztetettnek nyilvánította a Természetvédelmi Világszövetség (IUCN) a vörös listáján.

Afrodiziákumként tekintenek a magra

A tengerikókusz kétlaki növény és rendkívül lassú növekedési üteme is hozzájárult veszélyeztetett állapotához. Már a Covid-19 járvány előtt is virágzott a magjával kapcsolatos feketepiac (több helyen afrodiziákumként tekintenek rá), illetve a fenyegetései közé tartoznak az erdőtüzek, az éghajlati anomáliák miatt kialakuló, rendellenes esőzések, valamint a kártevők és a betegségek.

Ráadásul nem csak a különös alakú magok, hanem a héja is népszerű turisztikai ajándéktárgy.

A tengerikókusz fa, tele terméssel Forrás: Hemis / Alamy

A pálma jövőjének biztosítása érdekében a természetvédők a szigetlakókhoz fordultak. A tavaly nyáron elindított program során arra kérték őket, hogy nyújtsanak be engedélyt, majd háztartásonként öt-öt tengerikókusz magot ültethessenek a saját kertjükbe.

– mutatott rá Dr. Frauke Fleischer-Dogley, a Seychelle- szigeteki Alapítvány (SIF) nonprofit szervezetének vezérigazgatója, amely a Mezőgazdasági, Éghajlatváltozási és Környezetvédelmi Minisztériummal (MACCE) együttműködve indította el a rendszert. – Ha a birtokukon egy Coco-de-Mer növény növekszik, akkor Seychellois-szigetek megosztott tulajdonjogot ad a fajnak.

Tengerikókusz egy szuvenírboltban, a Seychelle-szigeteki Mahé nemzetközi repülőtéren Forrás: Yasuyoshi Chiba / AFP a Getty

Valamennyi csemetét regisztrálják és nyomon követik. A SIF a decemberi pályázati időszak végén 104 kérelmet kapott, amely 422 tengerikókusz magra irányult.

Mivel a csírázási folyamat több hónapot vesz igénybe, a szakemberek hat hónap után meglátogatják az ültetett magokat, és figyelemmel kísérik a fejlődésüket.

A tudósok azonban tisztában vannak azzal, hogy a tengerikókusz megmentése egy igen hosszú távú projekt, amely folyamán talán még mesterséges megtermékenyítésre is szükség lesz „útközben".