Online kérdőív indult a klímaváltozásról

erózió talaj klímaváltozás felmelegedés Farmer in rubber boots standing on dry soil FARMER rubber BOOTS STANDING dry soil ground global warming CLIMATE change impact crops growth yield agronomist MAN male DROUGHT arid agricultural activity
Illusztráció
Vágólapra másolva!
A veszprémi Pannon Egyetem az idei évi Föld Napja alkalmából egy nemzetközileg is egyedülálló anonim, online 16 kérdésből álló kérdőíves kutatást indít, amely a válaszadók éghajlatváltozással kapcsolatos természettudományos tudását és attitűdjét egyaránt vizsgálja.
Vágólapra másolva!

A klímaváltozás globális kérdés, mellyel kapcsolatos tudományos kutatásokat a világ vezető egyetemei végzik világszerte. Idehaza a veszprémi Pannon Egyetem nyerte el az Éghajlatváltozási Multidiszciplináris Nemzeti Laboratórium pályázatot, melyet a jövő generációk iránt érzett felelősségvállalással és nemzetközileg is jegyzett tudományos felkészültséggel érdemelt ki - olvasható a Nemzeti Kutatási, Fejlesztési és Innovációs Hivatal (NKFIH) által megjelentetett közleményben.

Ennek jegyében a 2021. évi Föld Napja alkalmából a Pannon Egyetem az egész Kárpát-medencére és világszerte élő magyarok körében kiterjedő anonim, online kérdőívet tesz közzé, amelyet bárki kitölthet, aki válaszaival hozzá kíván járulni a nemzetközileg is egyedülálló, tudást és attitűdöt is vizsgáló tudományos kutatási projekt sikerességéhez. A projektben számos természet- és társadalomtudós vesz részt, illetve kiemelt szakmai partner az Ökológiai Kutatóközpont.

Illusztráció Forrás: Science Photo Library via AFP/IGOR STEVANOVIC / SCIENCE PHOTO LIBRARY/Igor Stevanovic / Science Photo

Gelencsér András akadémikus, nemzetközileg elismert légkörkutató, a Pannon Egyetem rektora elmondta: „Nincs még egy olyan természeti jelenség, ami annyi érzelmet és vélelmet tud kelteni bennünk, mint a XXI. század egyik legnagyobb kihívásának tekintett klímaváltozás. De olyan sincs, amelyről az idősebb generáció az iskolapadban még csak nem is hallhatott, sőt még napjainkban is igaz, hogy e bonyolult jelenség csupán néhány kiragadott eleme szerepel egy-két iskolai tantárgy anyagában. A médiából mégis naponta ömlenek ránk a globális felmelegedésről, klímaváltozásról és annak következményeiről szóló hírek, e természeti jelenség igazi „médiacelebnek" számít, sőt a politika és a gazdaság döntéseit, ezáltal pedig mindennapi életünket is alapvetően meghatározza.

Abban bízunk, hogy több ezren fogják kitölteni a kérdőívünket, ami lehetővé teszi a kutatói projekt sikerességét."

Az egyetem kutatói 16 kérdésből álló kvíz alkalmazásával tesztelik a válaszadók klímaváltozással kapcsolatos ismereteit és további kérdések során kíváncsiak az ahhoz fűződő szubjektív érzéseikre, a felelősségről és cselekvés lehetőségeiről alkotott véleményükre is.

A vizsgálat nemzetközileg is egyedülálló abban az értelemben, hogy az éghajlatváltozással kapcsolatos természettudományos ismeretek felmérését az attitűd vizsgálatával kapcsolja össze.

A kérdőív - ami ezen a linken érhető el - április 22-től elérhető és tervezetten május 22-én zárul.