Akár tíz éven belül eltűnhetnek Németország gleccserei

gleccserek
Az utolsó bajor alpesi gleccserek 10 éven belül eltűnhetnek.
Vágólapra másolva!
Nem lehet megmenteni Németország gleccsereit, akár tíz éven belül elolvadhat az "örök" jég - derült ki a csütörtökön Münchenben bemutatott második bajorországi gleccserjelentésből.
Vágólapra másolva!

"Bajorországi gleccsereink napjai meg vannak számlálva", eltűnésük a korábban véltnél hamarabb bekövetkezhet - mondta Thorsten Glauber bajor környezetvédelmi miniszter.
Eddig a szakértők abból indultak ki, hogy az öt még megmaradt németországi gleccser eltűnése 2050-ig eltarthat. Mindegyik Bajorországban található. Ezek a Zugspitzéről induló Höllentalferner, a Schneeferner északi és déli vonala, valamint a berchtesgadeni Alpokban lévő Blaueis és Watzmann-gleccser.

"A kis jégkorszag vége, 1850 óta a gleccserek felületének nagyjából 88 százalékát, térfogatának több mint 90 százalékát elveszítettük"

- mondta Christoph Mayer glaciológus, a Bajor Tudományos Akadémia munkatársa. A több mint négy négyzetkilométernyi jégfelület kevesebb mint fél négyzetkilométerre csökkent.
"A Bajorországban még meglévő gleccserek térfogata csupán fele annak, amennyi az elmúlt tíz évben elolvadt" - mondta Mayer. Különösen súlyosan érintett a déli Schneeferner, melynek ma már csak maradványai láthatók és a becslések szerint néhány év alatt teljesen el fog tűnni.

Az utolsó bajor alpesi gleccserek 10 éven belül eltűnhetnek. Forrás: https://phys.org/news/2021-04-germany-glaciers-years.html

A Blaueis és a Watzmann-gleccser sem fogja már sokáig bírni, és még a viszonylag robosztus északi Schneeferner is 250 liter olvadékvizet veszít másodpercenként.

A jelenségért Mayer és a kutatók szerint a klímaváltozás tehető felelőssé.

Ebben nem csak az Alpok térségében a németországi átlagnál erőteljesebben emelkedő hőmérséklet a ludas. Fontos tényező a levegő nedvességtartalma, valamint a gleccsereken és a körülöttük lévő területeken lévő sötét felületek aránya is.
"A harminc évvel ezelőtti klímában a bajor gleccserek még jól megéltek, a mai sugárzási és hőmérsékleti viszonyok között azonban már nem" - fejtette ki Mayer.
A gleccserek olvadásának az Alpokban mindenütt megmutatkoznak a hatásai, például a lakosság ívóvízellátásában is. Ráadásul Németország állat- és növényfajainak mintegy 60 százaléka az Alpok térségében él, ezek közül sok létét fenyegeti a klímaváltozás - emelte ki Glauber.

(Forrás: MTI)