Fiatal lányként azonosították kannibálok ősi áldozatát

kannibalizmus, áldozat
Az eddig Gran Dolina fia néven ismert áldozat valószínűleg lány volt
Vágólapra másolva!
Körülbelül 800 ezer évvel ezelőtt a kannibálok elragadtak egy gyereket a mai Spanyolország területén, akit később a kutatók „Gran Dolina fiának" neveztek el. Ám az ősi maradványok új elemzése meglepő fordulatot tárt fel: kiderült, hogy a gyermek egy lány volt.
Vágólapra másolva!

Mindössze 11 éves lehetett

A gyermek a Homo antecessor nevű kihalt faj egyik képviselője volt, amely 1,2 millió és 800 ezer évvel ezelőtt élt Európában. A faj elsősorban a csontok és a fogak töredékeiből ismert, ám az emberi evolúcióban elfoglalt helye még nem tisztázott.

Még 1994-ben fedezték fel az észak-spanyol Atapuerca-hegységben található Gran Dolina-barlangban.

Az eddig Gran Dolina fia néven ismert áldozat valószínűleg lány volt Forrás - rekonstrukció: Tom Björklund

A közelmúltban a tudósok egy új technikát teszteltek: olyan típusú fogászati elemzést alkalmaztak, amely sikeresen azonosította a férfiakat és a nőket más, korai emberi fajokban. Kettő, a Gran Dolina-barlangban talált személy fogát vizsgálták: „H1" és „H3" egyéneket. Előbbi a halála idején körülbelül 13 éves fiú lehetett. Utóbbi,

„Gran Dolina fia" valószínűleg 11 éves korában hunyt el és – a nevéből is adódóan – eddig fiúnak gondolták.

A Journal of Anthropological Sciences tudományos szaklapban publikált, új tanulmány azonban a fogak szerkezetének mikroszkópos elemzésével feltárta a H1 és H3 fogai közötti eltéréseket, amelyeket „szexuálisan dimorfnak" azonosítottak, tehát küllemükben különböznek.

Az emberek és más homininek fogaival végzett összehasonlítások alapján a tudósok megállapították, hogy H1 fiú, de H3 valószínűleg lány volt.

Fognyomokat találtak a csontokon

Bizonyos csontvázjellemzők, például a medence formája, a homlokgerinc mérete és a csont robusztussága, nyomokat tárhatnak fel a kihalt emberi rokonok neméről. Ezek a tulajdonságok csak a felnőtt csontvázak nemét tudják jelezni;

a Gran Dolina területén talált maradványok körülbelül 75 százaléka azonban serdülőkor előtt álló gyermekeké volt.

Ráadásul ezek igen töredezettek és fognyomok is láthatóak rajta. A tudósok szerint azért, mert valószínűleg kannibalizmus áldozatává váltak. A fogak azonban jó állapotban őrződtek meg az ősi régészeti lelőhelyeken.

A Gran-Dolina barlang áldozatainak szemfogai Forrás: Tom Björklund

– nyilatkozta Cecilia García-Campos, a tanulmány vezető szerzője, a CENIEH fizikai antropológusa a LiveScience online tudományos portálnak. – A lány mindössze 9–11 éves lehetett, amikor megölték és megették, de láthatóan nem ő volt az egyetlen áldozat.

Hozzátette: ennek az ősi kannibalizmusnak az az egyik lehetséges magyarázata, hogy az embereket akkoriban könnyebben el lehetett fogni, mint az állatokat.