Negyven éve lopták el a reneszánsz páncélt, most megkerült

reneszánsz páncél
Egy mellvért és egy ünnepi sisak, az olasz reneszánsz két "kivételes" tárgya visszakerült a Louvre-ba
Vágólapra másolva!
Közel négy évtizedes távollét után került vissza két díszes, 16. századi műtárgy a Louvre-ba. A szépen kidolgozott mellvértet és sisakot még 1983. május 31-én lopták el a neves párizsi múzeumból, amelyek aztán nyomtalanul eltűntek a következő 38 évben.
Vágólapra másolva!

Az 1560 és 1580 közötti olasz reneszánsz idején Milánóban kovácsolt fém páncélzatot arany és ezüst bevonattal látták el. A becslések szerint jelenleg körülbelül 500 000 eurót (184 millió forintot) ér az Agence France-Presse (AFP) szerint.

Januárban egy katonai régiségszakértő véletlenül vette észre a műtárgyat, miután felbérelték egy ingatlan-aukciós értékelésre a franciaországi Bordeaux-ban.

A származása miatt gyanúsnak tűnt, ezért értesítette a kulturális javak kereskedelme elleni küzdelem francia központi irodájának (OCBC) tisztviselőit, amely a történelmi és kulturális szempontból fontos lopott vagyontárgyak nyomon követésére szolgáló különleges rendőri egység.

A hatóságok ezután a Treima (az ellopott tárgyak elektronikus adatbázisa) által vezetett listáról azonosították az eltűnt páncélt.

A francia Treima adatbázisa jelenleg körülbelül 110 ezer fotót tartalmaz, amelyek 32 ezer esethez, ellopott műalkotásokhoz és műtárgyakhoz kapcsolódnak.

Egy mellvért és egy ünnepi sisak, az olasz reneszánsz két "kivételes" tárgya visszakerült a Louvre-ba Forrás: Thomas Samson/AFP via Getty Images

– mondta az AFP-nek Philippe Malgouyres, a Louvre örökségi műalkotásainak vezetője, amit a LiveScience tudományos online portál idéz.

A Malgouyres által „kivételesnek" titulált két darabot még 1922-ben a Rothschild család adományozta a Louvre-nak, amely a világ egyik leggazdagabb bankdinasztiája volt a 19. és 20. század elején.

– mutatott rá Malgouyres. – Ám soha nem tudtam volna elképzelni, hogy Franciaországban találjuk meg őket, és még mindig együtt vannak.

Hozzátette: nem ez a páncéllopás volt a Louvre legnagyobb művészi rablása; Vincenzo Peruggia 1911-ben ellopta a múzeum egyik leghíresebb festményét, a Mona Lisa-t, amit a hatóságoknak két évig nem sikerült előkerítenie.