A gyerek születése utáni depresszió az édesapákat is sújthatja?

édesapa, gyerek, szülő
Fontos megérteni, hogy az apai depresszió komoly kérdés
Vágólapra másolva!
A szülés utáni depresszió nemcsak az anyákat érinti. Az apák is hasonló mértékű állapotot tapasztalhatnak a gyermekeik születése után, bár a kutatások ebben a kérdésben még gyerekcipőben járnak. Egy most publikált pszichológiai tanulmány azonban azt sugallja, hogy azok az édesapák, akik jobban kiveszik a részüket a gondoskodásból a gyermekük életének első évében, általában jobb mentális egészségi állapotot mutatnak.
Vágólapra másolva!

Különösen azok az apák számoltak be kevesebb depressziós tünetről, akik magabiztosabbak a szülői képességeikben, illetve több időt töltöttek újszülött gyermekeikkel, miközben például eljártak bevásárolni, például pelenkát, játékokat, ruházatot és ételt.

A Frontiers in Psychiatry tudományos szaklapban publikált tanulmány szerint mindez még a különböző demográfiai adatok, például életkor, etnikai hovatartozás, végzettség, foglalkoztatási helyzet figyelembevétele után is igaznak bizonyult, és attól is függetlenül fennállt, hogy a szülők együtt éltek-e vagy sem, összeházasodtak-e egymással vagy nem.

Fontos megérteni, hogy az apai depresszió komoly kérdés Forrás: AdobeStock

– mondta Olajide Bamishigbin Jr., a California State University pszichológusa a ScienceAlert online tudományos portálnak.

A szerzők szerint kutatásaik elsőként értékelik, hogy a szülői tevékenység milyen összefüggésben áll a depressziós tünetekkel. Eredményeik nagyrészt megfelelnek a témával foglalkozó más szakirodalomnak, ami azt sugallja, hogy

amikor az apák jobban kiveszik a részüket a gyermekeik neveléséből, abból a gyerek és mindkét szülő is profitál.

A tanulmány során az Egyesült Államok öt államában élő, 881 édesapát vontak be a vizsgálatba, akiket először egy hónappal gyermekük születése után, majd hat hónap és egy év után kérdeztek meg. Arra kérték meg őket, hogy töltsenek ki egy kérdőívet a gyermekük születése után fellépő depressziós tünetekről, de egyúttal arra is kíváncsiak voltak, hogy mennyire érzik magukat magabiztosnak szülőként, milyen gyakran nyújtanak anyagi támogatást és mennyi időt töltenek a kisbabával kettesben, illetve másokkal együtt.

A szülői tevékenység milyen összefüggésben áll a depressziós tünetekkel Forrás: Pinterest

Az eredmények arra utalnak, hogy az apai szerepvállalás fontos előrejelzője az apa mentális egészségének.

– mutatott rá Olajide Bamishigbin. – Miután érinti az apákat, ezáltal az egész családra hatással; fontos tehát, hogy komolyan vegyük.

Hozzátette: további kutatásokra van azonban szükség annak megértéséhez, hogy ezek az összefüggések vajon miért és hogyan léteznek. Arra azonban rámutatott, hogy azok az apák,

akik szülőként kompetensnek érzik magukat, elégedettebbek lehetnek, és ennek következtében mutathatnak kevesebb depressziós tünetet.

Ha ezt sikerül bizonyítani, akkor az apák felkészültségének biztosítása létfontosság lehet az egészségük és a csecsemők egészsége szempontjából egyaránt.