Biztonságos és fenntartható forrás az atomenergia az EB tudományos szolgálata szerint

atomerőmű
A Paksi Atomerőmű napjainkban a hazánkban megtermelt villamos energia több mint 50 százalékát biztosítja.
Vágólapra másolva!
Az atomenergia teljes mértékben megfelel a korábban meghatározott uniós környezetvédelmi kritériumoknak, biztonságos és fenntartható energiaforrás - állapította meg frissen megjelent tanulmányában az Európai Bizottság tudományos szolgálata, a Közös Kutatóközpont (JRC).
Vágólapra másolva!

Az atomenergia egyenértékű más megújuló energiaforrásokkal

Az Európai Bizottság több mint egy évvel ezelőtt kezdte meg az uniós környezetvédelmi kritériumrendszer alapján fenntarthatónak minősülő tevékenységek listájának előkészítését. Ennek kapcsán az atomenergia-ellenes zöld NGO-k nyomására a brüsszeli intézmény 2020-ban tudományos szolgálatát, a Közös Kutatóközpontot bízta meg a nukleáris energia helyzetének elemzésével.

A Paksi Atomerőmű napjainkban a hazánkban megtermelt villamos energia több mint 50 százalékát biztosítja. Forrás: http://www.atomeromu.hu/hu/sajtoszoba/Galeriak/Lapok/default.aspx

Az úgynevezett taxonómia rendelet keretében készült, minden gazdasági ágazaton átívelő uniós lista a fenntarthatónak tekintett tevékenységeket sorolja fel. A kutatóközpont az atomenergia vonatkozásában külön elemzést készített,

amelyben a nukleáris energiát biztonságos és tiszta energiaforrásnak minősítette.

A paksi atomerőmű 3-as és 4-es blokkjának irányítóközpontja Forrás: MTI/Koszticsák Szilárd

A kutatóközpont szerint nincs tudományos bizonyíték arra, hogy a nukleáris energia nagyobb mértékben károsítaná a természetet, mint a megújuló energiaforrások.

Józan ésszel kell megközelíteni a klímavédelem problémáját

Gyürk András fideszes európai parlamenti (EP-) képviselő az MTI-hez eljutatott közleményében kijelentette, a Közös Kutatóközpont jelentése egyértelműen megerősítette a magyar kormány klíma- és energiapolitikájának helyességét.

- A jelentés azt monda, hogy az atomenergia környezetbarát technológia, melynek felhasználásával

biztonságos módon lehet nagy mennyiségű, olcsó, károsanyagkibocsátás-mentes villamosenergiát termelni

- fejtette ki.

Gyürk András fideszes európai parlamenti képviselő Forrás: Origo

A képviselő kijelentette: a magyar álláspont szerint a technológiasemlegesség elvét, valamint a tagállamok saját energiamixük meghatározásához való jogát tiszteletben kell tartani, beleértve a nukleáris energiát is. "Itt az idő, hogy az Európai Bizottság és a baloldal a Közös Kutatóközpont jelentését tudomásul véve a józan ész és ne elvont ideológiák alapján közelítsen a klímavédelmi célkitűzések teljesítéséhez" - fogalmazott Gyürk András.

(Forrás: MTI)