Minden jel egy folyamatban lévő vulkánkitörésre utal Izlandon

Izland, vulkán, Bardarbunga, Holahraun, vulkánkitörés
Vágólapra másolva!
Több mint 20 ezer földrengés rázta meg az elmúlt egy hétben Izland déli részét. A geológusok szerint minden jel egy folyamatban lévő vulkánkitörésre utal, jelentette az Izlandi Meteorológiai Hivatal. Az úgynevezett „rengésmaraton" még február 24-én kezdődött, amikor a fővárostól mintegy 32 kilométerre, az izlandi Reykjanes-félsziget közelében 5,7-es erősségű földrengést mértek.
Vágólapra másolva!

Az 5,0–5,9-es erősségű földrengéseket mérsékeltnek tekintik a szakemberek, amelyek enyhén károsíthatják a közeli épületeket. A Michigani Műszaki Egyetem szerint a rengés epicentruma szerencsére elég messze volt a sziget lakott területeitől, így nem jelentettek károkat vagy sérüléseket.

A február 24-i eseményt követő rengések ezreinek túlnyomó része kisebb mértékű volt: az Izlandi Meteorológiai Hivatal (IMO) csak két rengést regisztrált 5,0-as fokozat felett.

Izlandon a vulkánkitörés egyfajta "turisztikai látványosság" is Forrás: Guide to Iceland/Iurie Belegurschi

– mondta Thorvaldur Thordarson, az Izlandi Egyetem vulkanológiai professzora a The New York Times-nak, amit a LiveScience online tudományos portál idéz. – Bár aggodalomra ad okot, mégsincs miért aggódni, mivel valamennyi rengés kisebb és távoli volt.

Eközben az IMO figyelmeztetést adott a Reykjanes-félszigeten megnövekedett földcsuszamlási kockázatra, de további útmutatást nem nyújtott a városlakók számára.

Izland déli részén korábban a vulkánkitörések előtt ehhez hasonló, tömeges szeizmikus aktivitást figyeltek meg.

Az ügynökség szerint valószínűleg az észak-amerikai és az eurázsiai tektonikus lemezek találkozásának határán lévő magmamozgás okozza a rengéseket, ami a Reykjanes-félsziget öt aktív vulkánjának „fűtőanyagát" szolgáltatja. A szakemberek úgy vélik, hogy ha az elkövetkező hetekben Izland déli részén valamelyik vulkánnak megnyílik a kürtője, akkor kitörések várhatók.

Izland, Eyjafjallajökull vulkán Forrás: NASA

– magyarázta Thordarson. – Az utolsó ilyen a 11. és 13. század között következett be, tehát Izland „időben van" egy újabb kitörési sorozathoz.

Hozzátette: a földrengésekhez hasonlóan ezek a lehetséges kitörések is kevés veszélyt jelentenek Izland lakóira; egyáltalán nem hasonlítanak az Eyjafjallajökull vulkán 2010-es robbanásszerű kitöréséhez.

– jelentette ki Dave McGarvie vulkanológus, az angliai Lancashire-i Lancaster Egyetem munkatársa a The Conversation online portálnak. – Ennek eredményeként csak lassan mozgó láva folyamok erednek a „finoman felrobbanó" kráterekből és kúpokból.

Izlandon ezeket viccesen" turisztikai kitöréseknek" is nevezik, mivel viszonylag biztonságosak és kiszámíthatóak a Guide to Iceland szerint.