Első világháborús katona lehetett a legelső AIDS-beteg

World War One - Soldiers warming up around a fire FIRST WORLD WAR WORLD WAR ONE WWI WW I WAR 1914-1918 WAR 14-18 GREAT WAR YEAR 1915 FRENCH SOLDIER SOLDIER SERVICEMAN MILITARY FRENCH ARMY ARMY POILU FRONT WARMP UP FIRE WOODS FOREST
World War One. Soldiers warming up around a fire, 1915.
Vágólapra másolva!
A rettegett AIDS-et, vagyis a szerzett immunhiányos szindróma megbetegedést okozó HIV vírust 1983-ban azonosította egymástól függetlenül a francia Luc Montagnier és Françoise Barré-Sinoussi, valamint az amerikai Robert Gallo. A HIV-fertőzést önálló tömeges betegségként először az Egyesült Államokban azonosították 1981-ben, de a legfrissebb kutatások arra utalnak, hogy a vírus ennél már sokkal korábban, még az első világháború idején jutott be először emberi szervezetbe.
Vágólapra másolva!

HIV-fertőzés: azonosították a zéró pácienst?

Megfejtették az AIDS eredetének titkát? Jacques Pépin kanadai infektológus és epidemiológus „Az AIDS eredete" című könyvének frissített kiadásában megerősíti, hogy a HIV fertőzés „zéró páciense" (azaz a legelső valaha azonosított fertőzött, akitől minden további emberi fertőzés ered) egy az első világháborúban szolgált katona, aki Kamerun egyik erdejében egy csimpánz utáni vadászaton fertőződött meg az állattól.

Dr. Jacques Pépin virológus legújabb kutatásai szerint a HIV vírus 1916-ban fertőzhetett meg először embert Forrás: University Affairs

A katona annak az 1600 főből álló szövetségi, francia – belga hadtestnek volt a tagja, amely 1916-ban Kamerun – akkoriban Németország gyarmata – ellen indított invázióban vett részt. A hadművelet során a katonák eljutottak Moloundou-ba, a kongói határvidéken fekvő faluba, amelynek lakossága már az európai csapatok érkezése előtt elmenekült, tartva a lakosság lemészárlásától és a nők ellen elkövetett erőszaktól.

Francia katonák az első világháborúban Forrás: AFP

Élelem hiányában a katonák azonnal éhezni kezdtek, és kénytelenek voltak a közeli erdős-bokros területen vadászni. – Feltevésem szerint az egyik katona a vadászat során fertőződött meg.

A vírus csimpánzról kerülhetett át a megfertőződött katonára Dr. Jacques Pépin kutatása szerint Forrás: AFP/Gerardo Gomez

Egy a területen honos csimpánz megölése és levágása közben sebesíthette meg magát,

a seben keresztül pedig megfertőződött a HIV vírussal

– magyarázta a Daily Mail-nek Dr. Jacques Pépin, aki Zaire (jelenlegi nevén Kongói Demokratikus Köztársaság) területén egy tábori kórházban dolgozott orvosként, mielőtt a kanadai Sherbrooke-i Egyetem mikrobiológiai és fertőző betegségek osztályának professzora lett. Korábbi tanulmányok valóban rámutattak arra a tényre, hogy a HIV vírus a majmoknál is azonosított és szintén immunhiányt okozó vírustól ered.

Dr. Jacques Pépin a 2011-ben publikált első könyve megjelenése után további kiegészítő kutatásokat végzett Forrás: Radio-Canada.ca

A HIV vírus eredetéről szóló teóriának ez a verziója tehát különbözik a szintén Jacques Pépin által még 2011-ben publikált azonos című munkájában foglaltaktól, amelyben az AIDS „zéró pácienseként" még egy helyi vadászt említett a vírus első hordozójaként.

A mostani, friss konklúziót a 2011 óta végzett további kutatásokra alapozva vonja le Pépin,

a kiegészítő kutatásokat az afrikai és európai orvosi archívumokban végezte.

Kinshasa volt a járvány bölcsője

Jacques Pépin szerint az első világháború után a fertőzött katona visszatért Léopoldville-be, mai nevén Kinshashába, az akkori nevén Belga Kongó területére, amelyen a szövetséges csapatok átvonultak mielőtt elérték Kamerunt.

Valószínűleg ebben az időszakban indult el a HIV vírus legelső fertőzési lánca,

még a régi Léopoldville-ben, állítja Jacques Pépin. Később, 1960-ban Belga Kongó független lett. Fővárosa, Léopoldville bevándorlók és menekültek célállomásává vált.

Kongói tájkép a Kongó folyammal Forrás: Shutterstock

Népessége rövid idő alatt ugrásszerűen megnőtt, amely felgyorsította a HIV vírus terjedését. Ugyanekkor és ugyanitt, egy haiti állampolgár is elkapta a fertőzést, majd hazatérésekor magával vitte a vírust Haitire. Ebben a pillanatban indult el a HIV vírus nemzetközi útjára, amely az 1980-as évek elején az Amerikai Egyesült Államok homoszexuális lakossága körében rengeteg áldozatot szedett.

HIV-vírusok elektronmikroszkópos felvételen Forrás: Science News for Students

Ugyanebben az időszakban azonosították a vírust a Pasteur Intézet francia kutatói.

Azóta a HIV vírus 33 millió ember halálát okozta a világon, és 76 millió embert fertőzött meg a UNAIDS legutolsó adatai szerint. A humán immundeficiencia-vírus, vagyis a HIV a retrovírusok közé tartozó két csoport, a HIV-1 illetve a HIV-2 összefoglaló neve.

Dr. Robert Gallo, a HIV-vírus egyik felfedezője Forrás: Wikimedia Commons/DavidWilliamH

A HIV vírusfertőzés okozza a szerzett immunhiányos szindrómát,

közismertebb nevén az AIDS-betgséget. Az AIDS lefolyása során, mintegy 9-11 év alatt a szervezet természetes immunrendszere fokozatosan leépül. A páciens halálát az immunrendszer szétesése miatt fellépő úgynevezett opportunista fertőzések okozzák.

A HIV vírussal szembeni természetes rezisztencia hatásmechanizmusa még nem ismert Forrás: Medical News Today

A vírus elsődlegesen nemi érintkezés útján terjed, de vérátömlesztéssel vagy anyatejes szoptatással is átvihető. A vírus ellen egyelőre nincs vakcina, de a HIV-fertőzötteket olyan antiretrovireális gyógyszerek kombinációjával kezelik, amely minimálisra csökkenti a vírus szervezeten belüli szaporodását.

(Forrás: CNews, Daily Mail)