Korábban kezdett el olvadni idén az Alpok hava a klímaváltozás miatt. Ezek a változások azonban negatív hatással vannak ennek az értékes ökoszisztémának a működésére a The ISME Journal tudományos szaklapban publikált tanulmány szerint.
Az új vizsgálat azt demonstrálja, hogy az alpesi talajban milyen létfontosságú mikrobiális létformák vannak veszélyben a globális hőmérséklet emelkedésének következtében.
Ezek a mikrobák fontos szerepet játszanak a felszín feletti élet fennmaradásában, mivel ezek hasznosítják és keringetik újra azokat a kulcsfontosságú tápanyagokat, amelyek minden növény és állat, köztük az ember létének alapjai. Szabályozzák a talajban tárolt szénmennyiséget is, ezzel bizonyos mértékig kordában tartják a klímaváltozást.
Télen az alpesi talaj mikrobái a hótól függnek, hiszen az hőszigetelő takaróként működik, lehetővé téve számukra, hogy az alpesi hideg tél idején is tovább folytassák munkájukat.
– olvasható a tanulmányban. – Becslések szerint azonban az évszázad végére a jelenleginél 100 nappal korábban fog megkezdődni az Alpok téli hótakarójának olvadása.
A kutatók bemutatták, milyen hatással van mindez a mikrobák fontos funkcióira. Arthur Broadbent, az egyetem tudósa, a tanulmány vezető szerzője szerint
a tavaszi hóolvadás hirtelen, szezonális változásokat idéz elő, amely a szén és a nitrogén körforgásának gyors elmozdulásához kapcsolódik.
Ennek következtében a jövőben a klímaváltozás hatására a hóval csupán szezonálisan borított ökoszisztémák funkciójukat csak csökkent mértékben lesznek képesek ellátni, ami veszélyezteti a szén-visszatartást és a növények termelékenységét.
Ez negatív hatással lesz a mezőgazdasági termelésre és tönkre teheti a természetes ökoszisztémákat. Broadbent úgy véli, hogy megváltoztatja a szén éves áramlását is, ami nagy eséllyel tovább fokozza a klíma melegedését.
(MTI/Hszinhua, Origó)