A Föld hamarosan örökre elveszti a második holdját

Hold
Vágólapra másolva!
Bár viszonylag kevesen hallottak róla, a Földnek jelenleg van egy második holdja is. Igaz, nem túl régi: 2020 szeptemberében fedezték fel a csillagászok, és nem is lesz túl sokáig Föld körüli pályán.
Vágólapra másolva!

„Miféle második hold?" – kérdezhetik most sokan joggal, hiszen úgy tanultuk, hogy a Földnek csak egyetlen holdja van.

A csillagászok azonban 2020 szeptemberében felfedeztek egy kis égi objektumot, ami nagyjából a Föld-Hold távolság felénél lépett be a Föld pályájára. A 2020 SO névre keresztelt ideiglenes szatellithez hasonló égitesteket miniholdaknak is hívják.

Animáció a 2020 SO pályájáról Forrás: NASA/JPL-Caltech

Bár a hold elnevezés ebben az esetben kicsit megtévesztő, ugyanis 2020 decemberében a NASA kutatói rájöttek, hogy az objektum egyáltalán nem valamilyen űrben száguldó szikladarab, hanem egy 1960-as évekből származó gyorsítórakéta maradványa, amely az amerikai Surveyor holdmisszióból származik.

Ez a „nem hold" minihold december 1-jén került a legközelebb a Földhöz, de még egy győztes ugrásra visszatért e hónap elején.

Az "igazi" Hold még sokáig nem lesz hűtlen hozzánk Forrás: AFP/EDUARD MUZHEVSKYI

A 2020 SO minihold február 2-án került utoljára Föld-közelbe. Ekkor nagyjából 220 000 kilométerre (a Föld-Hold távolság nagyjából 58 százalékára) közelítette meg a Földet.

Az objektum ezután egyre távolabb sodródott és sodródik még jelenleg is a Földtől, míg végül 2021 márciusában végleg elhagyja a Föld keringési pályáját, írja az EarthSky csillagászati portál.

Ettől kezdve a korábbi minihold csak egyike lesz a Nap körül keringő sok más objektumnak.

A NASA kiderítette, hogy az objektum többször is megközelítette a Földet az elmúlt évtizedekben. Különösen közel került 1966-ban, abban az évben, amikor az ügynökség felbocsátotta a Surveyor 2 holdszondát egy Centaur gyorsítórakétára szerelve.

Ez adta az első támpontot a kutatók számára, hogy a 2020 SO ember készítette tárgy, amit végül megerősített az objektum kémiai összetételének összehasonlítása egy másik gyorsítórakétáéval, amely 1971 óta kering az űrben.

Forrás: LiveScience