Budapesten született tarvarjak segíthetnek a faj megmentésében

tarvarjú
Alakzatban repülő tarvarjak (illusztráció).
Vágólapra másolva!
Budapesten született tarvarjakat telepítettek vissza Andalúziába, a városligeti intézményben tavaly kelt fiatal madarak egy spanyolországi visszatelepítési program részeként csatlakoztak vadon élő fajtársaikhoz - közölte a Fővárosi Állat- és Növénykert. A faj megmentéséhez jelentős mértékben tudnak hozzájárulni azok az állatkertek, amelyek nemzetközi összefogással, tenyészprogramban sikerrel szaporítják ezeket az állatokat.
Vágólapra másolva!

Az íbiszfélék közé tartozó, ma már veszélyeztetett fajnak számító tarvarjút (Geronticus eremita) a magyar fővárosban már évtizedek óta szaporítják. Az itt kikelt madarak közül korábban is voltak olyanok, amelyet egykori élőhelyeikre telepítettek vissza.

Alakzatban repülő tarvarjak (illusztráció). Forrás:AFP/ Markus Unsold

A tarvarjú egykor az egész mediterrán térségben, így több európai országban is őshonos volt, a középkorban még Magyarországon is előfordult

– olvasható a Fővárosi Állat- és Növénykert közleményében.

Mint írják, az állatok elterjedési területe eredetileg kiterjedt Észak-Afrikára, a Közel-Kelet egy részére, valamint Európa déli felére is, Spanyolországtól az Alpok mentén át egészen a Balkánig. A madárfaj nagyrészt az emberi tevékenység miatt a legtöbb élőhelyéről teljesen eltűnt.

Ma már ezernél is kevesebb vadon élő tarvarjú van az egész világon.

A faj megmentéséhez jelentős mértékben tudnak hozzájárulni azok az állatkertek, amelyek nemzetközi összefogással, tenyészprogramban sikerrel szaporítják ezeket az állatokat. A világ állatkertjeiben összesen mintegy 1300 tarvarjú él, tehát több, mint amennyi a vadon élő egyedek száma.

– emlékeztet a kommüniké.

Tarvarjú portré Forrás: Wikimedia Commons

Korábban az állatkert egy ausztriai visszatelepítési programmal működött együtt, legújabban pedig egy spanyolországi kezdeményezéshez csatlakozott. A Proyecto Eremita elnevezésű tarvarjú visszatelepítési program 2003-ban indult azzal a céllal, hogy a dél-európai ország területén egykor őshonosnak számító, de onnan már évszázadokkal ezelőtt eltűnt állatok újra jelen legyenek az Ibériai-félsziget faunájában.

A visszatelepítéseknek köszönhetően ma már több mint száz tarvarjú él vadon Andalúzia területén

22 fészkelő párral, amelyek mind állatkertben kelt állatok vagy azok leszármazottai - áll az összegzésben.

(MTI)