Németország
21:002024. június 14.
Skócia
Magyarország
15:002024. június 15.
Svájc

Ön mit tenne, ha szemtől szemben állna egy medvével?

grizzly
Vágólapra másolva!
Mi támadásnak hívjuk, a medvék azonban védekezésnek tekintik. Akárhogy is, az emberek és a grizzly medvék találkozásainak a száma egyre inkább növekszik. Az emberek elleni, végzetes támadások szerencsére ritkák, átlagosan háromévente történik ilyen. A szakemberek szerint az sokkal gyakoribb, hogy az emberek pusztítják el a medvéket: illegálisan lelövik vagy a közlekedési balesetek során elütik őket.
Vágólapra másolva!

Szerencsésen túlélte a találkozást

Kyler Alm, egy 19 éves vadász megdermedt, amikor valahol mellette pattant egy ág a nyugati Montana-i Bitterroot-hegység lábánál. Azonnal tudta, hogy valami járkál az erdőben a háta mögött. A vadász, akinek engedélye egy bika jávorszarvas elejtésére terjedt ki, úgy döntött, hogy várakozó álláspontra helyezkedik. A fák között hamarosan megjelent egy mozgó állat szőrméje, de valami nem stimmelt. Az egyedül vadászó Alm nem látott agancsot.

Egy pillanattal később a fiatal férfi szemben állt az általa valaha látott, legnagyobb medvével, miközben a teherautója mintegy három kilométerre parkolt.

Annál jobban meglepődött, amikor azonosította az állatot: egy grizzly volt, amelyekről ismert, hogy hetven éve nem fordultak meg a vidéken. Almnak épp ezért nem volt kéznél medveriasztó spray-e sem. Elmondása szerint tekintete találkozott a medvéével, majd fogva tartotta azt.

Egyre gyakoribbak a medvék és az emberek találkozásai Forrás: Pinterest

– kiáltotta Alm remegve, miközben felidézte a történteket a National Geographic online portálnak. – A medve ekkor felegyenesedett a földről.

Alm olyan hangosan ordított, amennyire csak a tüdejéből kifért, az állat mégis tovább bámulta. Támadástól tartva a férfi a földre irányította kilenc milliméteres fegyverét és három lövést adott le a medve elé.

Az állat ekkor néhány métert arréb vonult, majd megállt, és ismét szembefordult a fiatalemberrel, két lábra állva.

Alm hátrált, ám a talajt az eső áztatta, ezért megcsúszott és hátraesett. Ekkor hallotta, hogy a hatalmas mancsok a földön huppantak.

– emlékezett vissza Kyler Alm, ám a grizzly szerencsére eltűnt az erdőben. Hozzátette, nem hiszi, hogy valaha is kijutott volna máskor ilyen gyorsan a hegyekből.

Sokan hamis biztonságérzetben ringatják magukat

Négy nappal az eset után a Bitterroot-hegység lábainál egy vadkamera rögzített egy képet, amelyen egy grizzly medve épp egy vidéki udvar almafának gyümölcsével táplálkozott. A két incidensről azonnal beszámoltak a helyi újságok, amely futótűzként terjedt el Missoula városában.

A mintegy 80 ezer lakosú településen a lakosok ugyanis egyáltalán nem találkoztak még grizzly medvékkel a város körüli dombokon, így egy kissé megrettentek.

A grizzlyt az emberi tevékenység és a vadászat szorította vissza a hegyekbe Forrás: Grind TV

– mondta még tavaly októberben Justin Singleterry, aki Kyler Alm és a medve találkozásának körülményeit vizsgálta ki.

Ezt erősítette meg Chris Servheen, veterán medvebiológus is, aki a Sziklás-hegység folyamatosan növekvő grizzly-populációját kutatja, és aki szerint

a medvék újra elfoglalják a korábbi elterjedési területük jelentős régióit.

Ahogy fogalmazott, csak azért, mert például a Yellowstone Nemzeti Parkon kívül tartózkodunk, még ne gondoljuk, hogy nem fogunk grizzly medvét látni. Servheen szerint ráadásul az emberek és a medvék képesek békében élni egymás mellett, ha előbbiek megteszik a megfelelő óvintézkedéseket.

Váratlanul közelebb kerültek a szomszédos államokhoz

Ahogy a grizzly medvék újra megjelentek és terjeszkednek Montana, Idaho és Wyoming olyan területein, ahol már egy évszázada nem látták őket, egyre inkább fennáll a lehetősége az ember-medve találkozásoknak. Az események száma a 2020-as év nyarán fokozódott, amikor az új koronavírus-járvány miatti korlátozások miatt egyre többen mozdultak ki a természetbe, és

a régió ösvényeit és a kempingjeit elárasztották a tapasztalatlan turisták, akik a szabadban keresnek menedéket.

A vadkamerák is egyre több grizzly medvét rögzítenek Forrás: Copyright: KEMET = Az Okori Egyiptomwww.kemet.hu/Photographer: Horemweb

Ebben az időszakban egyre gyakrabban történtek grizzly támadások. A területet elárasztották a felhívások, ahol a szakemberek figyelmeztettek például a szemétbe kerülő vagy elszórt ételmaradékok veszélyeire.

Az egyre nagyobb területet bejáró medvék váratlanul közelebb kerültek a szomszédos államokhoz is:

Wyoming-ban egy vadkamera szintén rögzített egy grizzlyt, csak harminckettő kilométerre az utahi határtól, Idahóban pedig egy rádiós jeladóval ellátott medve barangolt át Oregonba és Washingtonba. A tudósok szerint a 2020-as év végső soron megmutatta a grizzly medvékkel kapcsolatos kihívásokat, de rávilágított az állatok összetett jövőképére is.

Hány medve számíthat a „megfelelő populációnak"?

A grizzly medvék az amerikai történelem fontos részét képezik: szobrokat emeltek a tiszteletükre, élelmiszerboltokat, hegycsúcsokat, sőt, túraútvonalakat is elneveztek el róluk.

Ha megkérdezzük a Yellowstone Nemzeti Parkba látogató turistákat a világ bármely tájáról, akkor valamennyien úgy fognak nyilatkozni, hogy kirándulásuk során szeretnének látni egy grizzly medvét.

Félelmetes lehet a grizzly-k jelenléte Forrás: Origo

Az emberek elleni, végzetes támadások szerencsére ritkák, átlagosan háromévente történik egy ilyen. A tudósok szerint jóval gyakoribb, hogy az emberek pusztítják el a medvéket: illegálisan lelövik vagy a közlekedési balesetek során ütik el őket a járműveikkel.

Becslések szerint ma kétezer vagy annál több grizzly medve él Amerika határainál, és körülbelül 25 ezer egyed él Kanadában, valamint 30 ezer példány Alaszkában.

A korábban nagymértékben kipusztított populációk helyreállítása olyan sikeresnek bizonyult, hogy az Egyesült Államok Hal- és Vadvédelmi Szolgálata az elmúlt tizenhárom évben kétszer is megpróbálta ó lazítani a rájuk vonatkozó, jogi védelmet és lehetővé tenni újra a vadászatukat. Erőfeszítéseiket azonban a természetvédelmi csoportok megakadályozták.

Egyszerű módon távol lehet tartani őket

Jelenleg több populáció él Amerikában, amelyek egyre terjeszkednek. Akadnak köztük genetikailag elszigetelt csoportok is a Yellowstone Nemzeti Park területén, ami miatt ezek az egyedek sebezhetővé váltak a beltenyészet, a betegségek, az éghajlat okozta élőhelyváltozások és más fenyegetések miatt. A grizzly medvék már megjelentek Montanában, Wyomingban, Coloradóban és Kaliforniában, ám

a biológusok szerint a jelenlétük elfogadásához nagymértékű „társadalmi elfogadásra" lenne szükség.

A grizzly medvebocsok (Ursus arctos horribilis) kényelmesen pihennek Montana állambeli nemzeti parkban (Montana Fish, Wildlife and Parks). Forrás:https://eu.greatfallstribune.com/story/news/2020/04/14/grizzly-bear-cubs-montana-ranch-family-after-hiker-attacked-sow/2991039001/

Úgy fogalmaztak, amit mi gyakran támadásnak hívunk, azt a medvék védekezésnek tekintik. Tény, hogy a grizzlyk időnként kellemetlenségeket okozhatnak, félelmet kelthetnek, megtámadhatják az állatállományt és bemerészkedhetnek az udvarokba erőteljes szaglásuknak köszönhetően, egy kis élelem után kutatva. Az emberi reakciók azonban gyakran szélsőségesek és illegális, néha kegyetlen (például medvecsapda) tevékenységhez vezethetnek.

Évente tucatnyi grizzly medvét pusztítanak el a vadgazdálkodók.

A szakemberek azt tanácsolják, hogy az emberek távolítsák el a lehetséges táplálékforrásokat, és más, különféle vonzó anyagokat az ingatlanjaik területéről, így a medvék el fogják kerülni azt. Szintén rendkívül hatékony megoldást jelenthet az elektromos kerítések telepítése a tyúkólak és más háziállatok környékére, a medvék elriasztása céljából.

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!

Mindent egy helyen az Eb-ről