Hazai kutatók fejlesztették ki a kutyák hatásos személyiségértékelését

terápiás kutya
A terápiás kutyák ma már szinte mindenhol bevethetők
Vágólapra másolva!
Új kézikönyvet készítettek az Animals for People Association (Lengyelország), az International Center of Anthrozoology (Norvégia), valamint az ELTE Etológia Tanszékének munkatársai. Az állat-asszisztált terápiás munkára alkalmas kutyák kiválasztásának problémája ugyanis többször felvetődött már konferenciákon és a International Association of Human-Animal Interaction Organizations (IAHAIO) értekezletein egyaránt. A tudósok célja ezért egy tudományos kutatás alapján kidolgozott, hatékony teszt kidolgozása volt a kutyák számára. 
Vágólapra másolva!

A kutyák által asszisztált beavatkozás nagyon hatékony módszer a terápia és az oktatás támogatására. Támogathatja többek között a fogyatékossággal élő embereket, a tanulási nehézségekkel küzdő gyermekeket, a szociális fogyatékossággal élő embereket, az idős betegeket és még másokat.

A terápiás kutyák ma már szinte mindenhol bevethetők Forrás: Pinterest

– mutat rá a közelmúltban megjelent Personality assessment for dogs in AAI (PADA) kézikönyv, amelyet az Animals for People Association (Lengyelország), az International Center of Anthrozoology (Norvégia), valamint az ELTE Etológia Tanszékének munkatársai dolgoztak ki, akik a legismertebb vezető szervezetek az állat-asszisztált terápiás munka, valamint a kutyák viselkedésének és kogníciójának ismerete terén.

Ahogy azt az ELTE honlapján olvashatjuk, a kézikönyv tartalmazza a kifejlesztett PADA teszt protokollját, minden szükséges háttérismeretet, ami a protokoll megértéséhez és használatához szükséges tudományos és praktikus szempontból egyaránt, továbbá a teszt értékelési javaslatát is magában foglalja.

A kötődés egyértelmű a kutyák és az emberek között Forrás: Pexels.com

Az ember-állat interakciókat tanulmányozó szervezet, az International Association of Human-Animal Interaction Organizations (IAHAIO) irányelvei csak

általános megállapításokat tartalmaznak az „alkalmas pszichéről", a „jó fizikai állapotról" és az „emberek iránti érdeklődésről".

Ezeknek a kondícióknak az ellenőrzésére a különböző szervezetek azonban eddig más és más tesztet használtak, mivel nem állt rendelkezésre specifikus tudományos kutatás a viselkedés minden olyan aspektusáról, ami az állat-asszisztált terápiás munka szempontjából fontos.

Ezért készült most ez, a szakemberek által megfogalmazott útmutató, amelyben fontos szerephez jut többek között a kutyák életkora, a félelemérzete, a barátkozó természete vagy más néven társas hajlama, a képzésre való reagálás, az agresszióra való hajlam, a bátorság és és kockázatvállalási hajlandóság, valamint különböző egészségügyi tényezők.